Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
29. června 2018 20:16
Čas čtení 0:00
Sona O.

Neviditelný plášť jako z Harryho Pottera by mohl být realitou. Vědci vynalezli materiál, pod kterým mizí věci

TECH VĚDA
Uložit Uložené

Doposud byly objeveny jen materiály, které sice objekt skryjí, ale zanechávají obrysy. Nový vynález však prý ukryje všechno.

Snad všichni známe neviditelný plášť, který si Harry Potter oblékl vždy, když se potají plížil chodbami Bradavic. Určitě sis i ty řekl, jaké by to bylo, mít přesně takový plášť a skrýt se vždy, když to potřebuješ.

Díky týmu vědců pod vedením Luisa Romera Cortese, to možná bude realitou. Tvrdí totiž, že vynalezli materiál, který dokáže objekty zneviditelnit.

Neviditelný plášť jako z Harryho Pottera by mohl být realitou. Vědci vynalezli materiál, pod kterým mizí věci
Zdroj: Youtube.com

Jak je to možné? Nejde o žádnou magii z dílny Rowlingové. Materiál pracuje se světlem. Jednoduše, mění světelné vlny procházející objektem, díky čemuž ho lidské oko nevidí.

Pracovní název je zatím spektrální plášť a podařilo se mu vychytat mouchy předchozích pokusů. Předcházející materiály neviditelnosti většinou nefungovaly při příliš jasném světle, nechávaly viditelné obrysy nebo dokázaly pracovat jen s určitým typem světla.

Spektrální plášť ale funguje i během opravdu světlých dní. „Náš objev je velkým průlomem v problematice neviditelných plášťů,“ řekl José Azaña pro britský The Sun.

Lidské oko vnímá světlo, které se odráží od objektů. Ty vysílají různé typy světla na základě jejich barvy. V novém postupu vědci měnili světlo, které prochází přímo přes objekt. Plášť ho změní na jinou barvu. Navíc obraz není zkreslený.

Doporučeno
Slovenská Měsíční šachta patří k největším záhadám lidstva. Šlo o výtvor pradávné civilizace? Slovenská Měsíční šachta patří k největším záhadám lidstva. Šlo o výtvor pradávné civilizace? 11. ledna 2024 8:00

Jiné materiály zatím vždy pracovaly se světlem, které objekty odrážejí. Některé měly problém, i když mělo světlo několik barev. Spektrální plášť jich však dokáže najednou změnit hned několik.

Svého neviditelného pláště se tak možná konečně dočkáš i ty.

Domů
Sdílet
Diskuse