Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
5. srpna 2018 2:34
Čas čtení 0:00
Daniel Mikolášik

V indickém národním parku zastřelili leoparda poté, co ohrožoval místní. Na svědomí má údajně 21 životů

ZAJÍMAVOSTI
Uložit Uložené

Mnoho lidí však dosud s odsouzením k smrti nesouhlasí.

V národním parku Rajaji v blízkostí Nového Dillí na severu Indie byli místní lovci a ochranáři nuceni zastřelit leoparda z důvodu ohrožování místních. V lokalitě, kde se divoká šelma pohybovala, mělo za poslední tři roky přijít o život až 21 lidí. Usmrcení skvrnitého savce však bylo posledním možným řešením, předtím se ho primárně snažili odchytit a přemístit, ale neúspěšně.

Jelikož nechtěli lovci riskovat další životy, museli jednat urychleně. Podle slov ředitele Rajaji Parku to nebylo poprvé, co se museli vypořádat s dravou šelmou. Pět leopardů se jim dosud podařilo buď uklidnit, nebo přemístit do jiných rezervací, kde nemohou nadále ohrožovat lidi. U dvou z nich dokonce našli stopy lidské DNA.

V indickém národním parku zastřelili leoparda poté, co ohrožoval místní. Na svědomí má údajně 21 životů
Zdroj: TASR/AP

Odborníci se případem divokého leoparda začali zabývat zejména poté, co se na veřejnost dostalo video, ve kterém vychází z rodinného domu. To však nebyla ojedinělá situace, kdy se šelma rozhodla navštívit místní obydlí. Domácí povolali ochranáře i poté, co zvíře svévolně vstoupilo na stavbu plnou dělníků či vešlo do obytné rezidence, kde pobývalo více než tři hodiny až do příchodu policie.

Bezpečnostní orgány se ho společně s lovci rozhodly nejprve uspat, avšak při akci se zranili tři lidé. Po první uspávací šipce si totiž mysleli, že zvíře už usnulo, ale to se rozhodlo při kontrole stavu zaútočit.

Množství lidí však dosud nesouhlasí s odsouzením leoparda k smrti a na sociálních sítích kolují názory, že ochranáři měli vymyslet jiné řešení. Někteří poukazují na to, že tento kočkovitý tvor se nachází na Červeném seznamu IUCN, a tedy evidenci ohrožených živočichů a rostlin, kterým hrozí vyhynutí.

Domů
Sdílet
Diskuse