Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
9. srpna 2018 12:06
Čas čtení 0:00
Adam Novosad

Apple možná bude muset zahodit Lightning a používat univerzální nabíječky. EU chce předcházet zbytečnému odpadu

TECH
Uložit Uložené

Kalifornská společnost by neměla na výběr.

Už vícekrát v minulosti se Evropská unie snažila o harmonizaci situace na trhu s nabíječkami. Před téměř deseti lety se mnozí výrobci dohodli na tom, že ve svých zařízeních vstupujících na trh v roce 2011 budou využívat stejný standard nabíječky, aby tak zjednodušili situaci zejména pro zákazníky. Jenže Apple v roce 2012 představilo Lightning kabel a od té doby využívá k nabíjení vlastní technologii.

V praxi to znamená, že pokud zákazník přejde z Apple k Samsungu či naopak, nemůže využít kompatibilitu nabíječek a staré adaptéry končí v zásuvkách či na smetišti.

Za rok by měly staré nabíječky vyprodukovat přes 50 tisíc tun odpadu, a tak se po letech Evropská unie opět chystá analyzovat situaci na trhu a namísto dobrovolné dohody by tentokrát mohla zvolit tvrdší přístup. Evropská komisařka Margrethe Vestager řekla na začátku srpna, že Evropská unie není spokojena s vývojem na trhu s nabíječkami.

Apple možná bude muset zahodit Lightning a používat univerzální nabíječky. EU chce předcházet zbytečnému odpadu
Zdroj: Pixabay

Zanedlouho začne studie, která ohodnotí dopad neexistující harmonizace na trh, zákazníky, společnosti, náklady i životní prostředí a z jejích výsledků budou úředníci vycházet při potenciální tvorbě nových regulací.

Indicie naznačují, že by Evropská unie mohla v blízké budoucnosti požadovat celkovou harmonizaci nabíječek, což by znamenalo, že Apple by bylo donuceno upustit od Lightning kabelu.

Bezdrátové nabíjení přitom ani dnes není dostatečně rychlé na to, aby mohlo konkurovat standardním kabelům, takže odstranění celého nabíjecího portu zatím pravděpodobně nepřichází v úvahu.

Domů
Sdílet
Diskuse