Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
Refresher Česko
Otevřít v aplikaci Refresher
Stáhnout
X
15. října 2018 19:14
Čas čtení 0:00
Sona O.

I když jsi vegan, zřejmě jíš hodně potravin, které mají živočišný původ a ty o tom ani netušíš. Které to jsou?

GASTRO
Uložit Uložené

Většinou to není proto, že by neuměli dodržet dietu, ale kvůli špatnému označení potravin.

Vegetariánské i veganské diety jsou v současnosti velmi oblíbené. Mnoho lidí se k ním uchýlí, protože chtějí chránit planetu či zvířata. Nechtějí se podílet na jejich utrpení a zabíjení.

Nicméně, ne všichni o tomto typu stravování vědí dostatečně mnoho, a tak se snadno stane, že se do jídelníčku dostanou potraviny, které tam nemají co pohledávat.

Mnoho veganů při přípravě svého oblíbeného jídla používá těstoviny. Může se zdát, že jsou vhodné i pro vegany, ale většina těstovin obsahuje vajíčka. Proto je velmi důležité, aby si vegetariáni a vegani vždy četli složení potravin.

I když jsi vegan, zřejmě jíš hodně potravin, které mají živočišný původ a ty o tom ani netušíš. Které to jsou?
Zdroj: unsplash.com

Mnozí vegetariáni rádi jedí sýry, ale ne všechny jsou opravdu vegetariánské. Parmezán se vyrábí tradičním způsobem, při kterém je využíváno telecí syřidlo. Právě kvůli tomuto není vegetariánské dokonce ani pesto na těstoviny, neboť obvykle obsahuje tento druh sýra.

Želatina je také často považována za neškodnou, jenže pochází z kolagenu v aspiku nebo kostního klihu zejména skotu. Existuje však i její vegetariánská verze v podobě agarózy z mořských řas.

Mnozí vegani mají rády i chipsy, avšak ani ty nejsou zcela nezávadné. Při jejich výrobě se používá prášek obsahující laktózu a stejně tak i živočišné oleje, které jsou ochuceny. Neplatí to samozřejmě pro všechny druhy slaných pochoutek.

Pokud pečeš koláče z různých práškových směsí, přečti si, zda náhodou neobsahují vepřové sádlo. Bývají zcela běžnou součástí jejich složení.

I když jsi vegan, zřejmě jíš hodně potravin, které mají živočišný původ a ty o tom ani netušíš. Které to jsou?
Zdroj: unsplash.com

Oblíbená worcestrová omáčka obsahuje ančovičky, proto by se jí měli vyvarovat vegani i vegetariáni.

A pokud máš rád polévky a v restauraci si koupíš na první pohled bezmasou verzi, pro jistotu si to ověř u číšníka či kuchaře. Mnohé jako svůj základ používají kuřecí nebo hovězí vývar.

Často se s tím můžeš setkat při česnekových polévkách či zeleninových vývarech. Mnoho emulgátorů a regulátorů chutí se také vyrábí ze živočišných zdrojů.

Pokud chceš o sobě tvrdit, že jsi opravdu vegetarián či vegan, potvrď si, že se v tvé stravě žádné živočišné produkty nenacházejí.

Domů
Sdílet
Diskuse