Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
Refresher Česko
Otevřít v aplikaci Refresher
Stáhnout
X
24. října 2018 15:32
Čas čtení 0:00
Antonín Havlík

EU schválila konec plastových příborů, brček a dalších jednorázových plastových výrobků

ZAJÍMAVOSTI
Uložit Uložené

Úplné vymizení těchto produktů přijde v roce 2021.

Europarlament dnes schválil opatření, která vytvoří první kroky v boji proti plastovému odpadu. Týká se zákazu plastových výrobků na jedno použití, z čehož největší podíl patří gastronomickým pomůckám, jakými jsou plastové misky a talíře, příbory, brčka, ale také sortiment určený k hygieně, tedy např. tyčinky do uší, nebo tyčky k nafukovacím balonkům.

Zákaz se vztahuje i na rybářské sítě, kterých je v oceánu zdaleka nejvíce. Podle Evropské unie odpad právě z těchto výrobků škodí životnímu prostředí, přičemž mají vhodnou alternativu, jež je mnohem ekologičtější k přírodě.

EU schválila konec plastových příborů, brček a dalších jednorázových plastových výrobků
Zdroj: NOAA

Došlo také k rozšíření tohoto seznamu o výrobky z tzv. expandovaného polystyrenu. Z něj se vyrábí např. různé misky i nádoby na nápoje. U těchto druhů výrobků (spolu s cigaretovými nedopalky) požaduje EU výrazné snížení jejich odpadu.

Zákaz distribuce těchto plastů by měl nastat od roku 2021. 

Změny se týkají i kategorie, kam spadají vlhčené ubrousky, igelitky a další plastové obaly. U ní je navrženo posílení odpovědnosti jejich výrobců směrem k odpadu a vytváření podvědomí o negativních dopadech.

„Jsem přesvědčen, že ta směrnice jde dobrým směrem, že skutečně musíme změnit vzorce svého chování,“  řekl český europoslanec Stanislav Polčák. 

Domů
Sdílet
Diskuse