Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
21. května 2019 14:16
Čas čtení 0:00
Adam Smeták

Pražský orloj má po rekonstrukci špatně namalovaný ciferník

ZAJÍMAVOSTI
Uložit Uložené

Špatně přemalovaná astronomická deska se nyní musí předělat.

Ciferník orloje na Staroměstském náměstí byl během nákladné loňské opravy chybně přemalován. Pražský magistrát kvůli této chybě nechal ciferník s astronomickými ději znovu přemalovat. Celková rekonstrukce přitom vyšla na téměř deset milionů korun a pracovalo se na ní od ledna do září minulého roku.

Na chybnou malbu upozornil Zdislav Šíma z Astronomického ústavu Akademie věd ČR, podle nějž ztratila astronomická deska orloje některé své funkce přemalováním čar při opravě. „Ty čáry na orloji, to jsou ty přesné okamžiky, to jsou meze určitých dějů. To je asi něco, jako kdyby na slunečních hodinách někdo rozmazal některé čáry,“ řekl České televizi.

Pražský orloj má po rekonstrukci špatně namalovaný ciferník
Zdroj: Magistrát hl. m. Prahy

Město tak před pár dny zahájilo celkovou lehkou přemalbu, která bude trvat asi měsíc. Na vině je podle Šímy fakt, že nebyl vypracován žádný odborný posudek a vše se dělalo ad hoc na poslední chvíli. 

V loňském roce na orloji probíhala nejzásadnější oprava od roku 1948. Elektrický pohon byl nahrazen původním mechanismem – konopnými lany navíjenými na dřevěné lanové bubny.

Pražský orloj je jednou z hlavních turistických lákadel na našem území. Jde o kulturní památku, která byla přistavěna k jižní straně Staroměstské radnice někdy na začátku 15. století. První zmínka pochází z 9. října 1410.

Domů
Sdílet
Diskuse