Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
12. června 2019 7:16
Čas čtení 0:00
Adam Novosad

Ostrov Komodo možná zavřou, protože odtud pytláci kradou vzácné varany komodské a turisté ničí přirozené prostředí

ZAJÍMAVOSTI
Uložit Uložené

Indonéský ostrov by měl být pro turisty nepřístupný minimálně na 12 měsíců.

Indonéská vláda si v posledních měsících uvědomila, že vzácné varany komodské, kteří žijí výhradně na několika tamních ostrovech, musí ochránit za každou cenu. Tento nejmohutnější ještěr na naší planetě podle odborníků z bratislavské zoo dorůstá do délky až 3 metrů a vážit může více než 200 kilogramů.

To z něj v případě nešťastného setkání s člověkem dělá dominantního predátora. V minulosti se již objevily incidenty, při kterých varani na lidi zaútočili, a ještěři by dokázali člověka bez větších problémů i usmrtit.


Svůj název získal varan komodský díky indonéskému ostrovu Komodo, který se stal hlavním cílem aktuální kampaně na ochranu životního prostředí. Indonéská vláda začala už v lednu uvažovat nad uzavřením ostrova, ze kterého se stala oblíbená exotická turistická destinace.

V dubnu mluvčí vlády médiím potvrdil, že pokud se nestane nic závažného, ostrov Komodo by měl být uzavřen minimálně 12 měsíců od začátku roku, píše The Jakarta Post. A mohou za to pytláci, protože iniciativa vznikla zejména kvůli tomu, že lidé varany komodské z ostrova kradli a prodávali na černém trhu.

Konečné rozhodnutí padne už v srpnu, protože od ledna indonéská vláda zřídila komisi odborníků, která analyzuje, jaký dopad by mělo uzavření ostrova na ochranu těchto živočichů, ale i na místní ekonomiku.

National Geographic varuje, že varanů komodských prý ve volné přírodě zbývá už jen pár tisíc, jenže v případě uzavření ostrova budou místní obyvatelé muset hledat alternativní způsoby výdělku namísto cestovního ruchu.

Domů
Sdílet
Diskuse