Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
17. června 2019 10:59
Čas čtení 0:00
Jakub Paulík

Z oceánu vylovili přes 700 kilo odpadu. Překonali rekord a zapsali se do Guinessovy knihy

ZAJÍMAVOSTI
Uložit Uložené

Světový rekord v největším hromadném čištění části mořského dna byl překonaný.

Skupina 633 potápěčů se rozhodla strávit minulou sobotu čištěním mořského dna u floridské pláže Deerfield. Podle deníku Independent se jednotliví potápěči museli ve vodě zdržet minimálně 15 minut na to, aby mohli být zapsáni jako zúčastnění.

Odpad z oceánu se pokoušeli dostat i ti nejmenší. Mezi ně patřila například 13letá Dahlia, které se podařilo vylovit kovovou značku.

Na tento ušlechtilý čin stovek potápěčů dohlížel Michael Empric z Guinnessovy knihy rekordů. Zatím sice neznáme přesnou hmotnost sebraných odpadu, ale předběžně se počítá s tím, že potápěči z oceánu dostali přes 725 kilogramů olověných rybářských závaží.

„Oficiální hmotnost nasbíraného odpadu se stále sčítá a pravděpodobně ještě poroste,“ cituje slova jednoho z organizátorů Tylera Bourgoinea CNN. Předešlý rekord drželo 613 potápěčů z Egypta. Akci úklidu v Rudém moři v roce 2015 řídil bývalý vojenský potápěč Ahmed Gabr.

Jednotliví potápěči z pláže Deerfield však nepocházeli pouze z blízkého okolí. Třináctiletá Dahlia žije ve městě Mackinaw ve státě Illinois a spolu se svou mámou musela kvůli akci cestovat více než 2 000 kilometrů.

Někteří potápěči však dokonce absolvovali dlouhou cestu z Evropy či Jižní Afriky. Čištění mořského dna každoročně organizuje místní obchod s potápěčským vybavením Dixie Divers and Deerfield Beach Women's Club a letošní akce trvala zhruba 2 hodiny.

Domů
Sdílet
Diskuse