Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
3. července 2019 12:24
Čas čtení 0:00
Matúš Majer

Marihuana může nahradit léky proti bolesti. Studie tvrdí, že je konopí efektivnější

ZAJÍMAVOSTI MARIHUANA
Uložit Uložené

Lidé potřebující paracetamol nebo ibuprofen je postupně vyměňují za konopí.

Ve prospěch marihuany hraje další významná lékařská studie. Podle jejích výsledků je konopí mimořádně efektivním způsobem, jak si ulevit od bolesti či si pomoci s nespavostí. A pomoci dokáže dokonce lépe než volně prodejné léky proti bolesti či na spánek dostupné v lékárně.

Studie publikovaná v Journal of Psychoactive Drugs se zabývala tisícovkou lidí, kteří požívali marihuanu a zjistila, že v až 80 % případů lidí, kteří ji kouřili kvůli snižování bolesti, byla marihuana úspěšná. Až 82 % z těchto lidí díky marihuaně přestalo kupovat volně prodejné léky a 88 % zase léky na předpis, například nebezpečná opiátová analgetika jako OxyContin.

Marihuana môže nahradiť lieky proti bolesti. Štúdia tvrdí, že je efektívnejšia než tieto lieky
Marihuana môže nahradiť lieky proti bolesti. Štúdia tvrdí, že je efektívnejšia než tieto lieky Zdroj: unsplash

Z lidí, kteří požívali marihuanu na zlepšení kvality spánku, až 84 % uvedlo, že jim konopí pomohlo a 83 % přestalo používat jakékoliv léky na spánek.

Závěrem studie tedy je, že kouření marihuany může pomoci rapidně snížit spotřebu opiátových léků, které jsou mimořádně nebezpečné a rychle si budují závislost, přičemž je zde také plejáda vedlejších účinků.

Doporučeno
Leopoldov vypadá jako Osvětim, ve vězení je možné sehnat pervitin i steroidy. Michal seděl dva roky za marihuanu (Rozhovor) Leopoldov vypadá jako Osvětim, ve vězení je možné sehnat pervitin i steroidy. Michal seděl dva roky za marihuanu (Rozhovor) 25. července 2023 6:00

Navíc, bolest a nespavost jsou jedny z nejběžnějších problémů dnešní společnosti. 20 % Američanů trpí chronickou bolestí a třetina dospělích má problémy usnout. Odborníci však doporučují, aby se před zavedením marihuany jako obecného léku událo ještě více výzkumů, aby se lépe pochopily vedlejší účinky.

Marihuana môže nahradiť lieky proti bolesti. Štúdia tvrdí, že je efektívnejšia než tieto lieky
Marihuana môže nahradiť lieky proti bolesti. Štúdia tvrdí, že je efektívnejšia než tieto lieky Zdroj: unsplash

Studovat pozitivní efekty marihuany na nespavost či chronickou bolest se však vyplatí. Volně prodejné léky jako ibuprofen (Ibalgin) při delší konzumaci mohou způsobovat krvácení trávicího traktu či ledvin. Látka paracetamol (Paralen, Migralgin) je zase odpovědná za poškozování jater a často nutnou transplantaci. Jen v USA má na svědomí 500 smrtí ročně a 56 000 návštěv nemocnice.

Marihuana přitom na kontě nemá jedinou ověřenou a potvrzenou smrt, proto je její výzkum ze zdravotního hlediska rozhodně přínosný. I volně prodejné léky jako paracetamol či ibuprofen, které mnozí z nás jedí jako bonbóny, mají vedlejší účinky a bylo by nejlepší se těmto látkám vyhnout. Samozřejmě, neznamená to však, že pokud tě bolí hlava, máš si okamžitě zapálit jointa.

Domů
Sdílet
Diskuse