Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
31. července 2019 15:38
Čas čtení 0:00
Antonín Havlík

Kvůli lajkům na Instagramu měli poškodit chráněné skály v Českém ráji. Nařčení odmítají

ZAJÍMAVOSTI ČESKO
Uložit Uložené

Šlo o fotomontáž, nebo o poškození skály v chráněné krajinné oblasti?

Na facebookové stránce chráněné krajinné oblasti Český ráj v úterý večer přibyl příspěvek kritizující fotografii původně zveřejněnou na instagramovém účtu @lifefamilypassport, která vyobrazuje sedící pár, jež má pod nohama vyrytý název svého profilu. 

„Na základě podnětu jsme dnes prověřili údajné poškození skal v přírodní rezervaci Příhrazské skály. (...) Někteří z nás v honbě za lajky na sociálních sítích nebo v domnění, že to ocení budoucí generace, ryjí svoje podpisy do pískovcových skal. Ti extra arogantní či extra hloupí se u svých výtvorů vyfotí a dopíší srdceryvný příběh o svém dobrodružství,“ stěžuje si na facebookovém profilu šéf správy chráněné krajinné oblastí Jiří Klápště

Právě podle něj pár na fotografii vyryl nápis do pískovcové skály a tím ji výrazně poškodil. Nakonec po sobě důkazy neodborně skryl, čímž citlivou plochu vážně poničil

Zatímco pár z Facebooku i Instagramu smazal svůj účet a s ním i inkriminovanou fotografii, Klápště věří, že právě toto byl důkaz jejich konání. Serveru iRozhlas se podařilo vypátrat autora snímku. Mělo by jít o podnikatele Romana Touška. Ten nařčení odmítl s tím, že jde o fotomontáž, kterou někdo vytvořil s cílem ho poškodit.

Doporučeno
Jeden těhotenský test a jednoho lidovce, prosím. Návrh KDU-ČSL na trestání bezdětných je absurdní Jeden těhotenský test a jednoho lidovce, prosím. Návrh KDU-ČSL na trestání bezdětných je absurdní 8. května 2024 9:00

„Ano, byli jsme v těch místech. A podobnou fotku jsme tam měli, ale bez toho spodku. Pak jsme ji odebrali,“ uvedl pro iRozhlas s tím, že své stránky má už dlouho a na místa vždycky cestuje s respektem. Skálu prý nepoškodil. „Někdo měl zájem zlikvidovat naše stránky tímto stylem, že stáhl naši fotku a použil Photoshop nebo něco. Nelíbí se nám to a otravuje nás to.“

Podle správce krajinné oblasti je však evidentní, že nápis na fotografii přesně sedí do míst, která byla nedávno poškozena. O fotomontáž tak podle něj nejde.

Výši škod prý není možné příliš dobře finančně vyčíslit, jde spíše o etický problém, který dopomáhá k destrukci skal. Do rytin totiž podle správce vniká voda, čímž dochází k erozi. Proces takového poškození už pak bývá velmi rychlý. 

„Uvidíme, jak to šetření bude probíhat. Ale máme nástroje, jak můžeme konat sami, nepotřebujeme policii. V momentě, kdy se něco takového stane, jde o přestupek. Můžeme s tím dotyčným pachatelem zahájit řízení a udělit mu sankci. Pokud by to byla škoda velkého rozsahu, tak by to byl trestný čin a postupovali bychom v součinnosti s policií,“ prozradil Jiří Klápště další průběh řešení tohoto prohřešku.

Domů
Sdílet
Diskuse