Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
13. listopadu 2019 20:18
Čas čtení 0:00
Dominik Vetrák

Mandalorian dokazuje, že Star Wars potřebovalo rozšiřování světa a skvělé příběhy, ne novou trilogii s Rey a Kylo Renem

Mandalorian dokazuje, že Star Wars potřebovalo rozšiřování světa a skvělé příběhy, ne novou trilogii s Rey a Kylo Renem
FILMY A SERIÁLY
Uložit Uložené

První velký seriál od Disney+ má za sebou první epizodu a my jsme nadšeni.

Disney+ mělo celkem silný start. Zájem diváků o službu způsobil nemalé technické problémy, ale nyní je již vše v pořádku a ty si tak můžeš prohlédnout první epizodu Mandaloriana zcela bez prob... no, tak ne. Disney+ u nás bude dostupné nejdříve příští rok. To nás ale přece nezastaví před tím, abychom dali šanci Star Wars projektu, do kterého jsou vkládány větší naděje než do filmového světa dohromady, že?

Mandalorian vypadal od začátku prostě cool. Odehrává se po Epizodě VI, kdy je Impérium tak trochu rozprášeno, ale lidem to žádný mír nepřineslo ani zdaleka. Hlavní postavou je lovec odměn z planety Mandalore. Ta je s univerzem Star Wars hluboko provázána napříč všemi médii. Bounty huntera ztvárňuje Pedro Pascal se spoustou zajímavých hereckých kolegů a po prvních trailerech bylo jasné, že nepůjde o žádný průšvih. My máme za sebou premiérovou epizodu a můžeme říci, že spokojenost je skutečně na místě.

Mandalorian dokazuje, že Star Wars potrebovalo rozširovanie sveta a skvelé príbehy, nie novú trilógiu s Rey a Kylo Renom
Mandalorian dokazuje, že Star Wars potrebovalo rozširovanie sveta a skvelé príbehy, nie novú trilógiu s Rey a Kylo Renom Zdroj: Disney+

Tvůrci nám slibovali, že nepůjde o žádný malý projekt. Vysoký rozpočet je cítit už na pilotní epizodě režírované Davem Filonim (toho znají hlavně fanoušci animované SW tvorby). Planety, množství nelidských stvoření, výbuchy, droidi, monstra, CGI... prakticky se díváme na Star Wars film bez hvězdných soubojů a světelných mečů či podobné megalomanské akce. Film však má přes 2 hodiny, zatímco seriál bude mnohem delší (i když pilot má jen 40 minut).

Kdybychom si rozpočet/drahé scény nahustili z celého seriálu do podobné délky, ten rozdíl by nebyl až tak velký. A nebylo by to špatné, ani kdyby tomu tak bylo. Sequelová trilogie je totiž i přes hromadu peněz zklamáním a diváci se dožadují něčeho nového a originálního. Pomohl by výlet do minulosti, nové planety, systémy, civilizace a podobně, ale i Mandalorian ukázal, že má své kouzlo.

Pedro Pascal toho hodně ukázat nestihl, ale vypadá to tak, že se stane sympatickou postavou. Stejně tak je na tom „záporák“ Wernera Herzoga. Jeho postava zanechala okamžitě dojem a my jsme zvědaví, jaká tajemství ukrývá. Dočkali jsme se i úsměvných momentů, kvalitní akce a zajímavých dialogů.

Mandalorian bude možná velmi příjemným rozšířením tohoto univerza a celého lore. Zbývá doufat, že bude v nastoleném trendu pokračovat a později i pořádně přidá na plyn. Disney už dříve odsouhlasilo 2. sérii, takže seriálu a jeho potenciálu věří. Ty se mezitím můžeš těšit na druhou epizodu již tento pátek.

Domů
Sdílet
Diskuse