Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
3. ledna 2020 15:00
Čas čtení 1:46
Viktor Kniš

Zabitý íránský generál v roce 2018 vyhrožoval Trumpovi, že pokud válku začne, Írán ji ukončí. Co se děje po raketovém útoku?

NEWS ÍRÁN
Uložit Uložené

Teherán slibuje odplatu, situaci v Iráku komentují představitelé několika států i samotný íránský vůdce.

Dnes v ranních hodinách na pokyn Donalda Trumpa zabili američtí vojáci v Iráku během leteckého útoku jednoho z nejdůležitějších velitelů Íránu. Média se shodují, že šlo o klíčovou postavu, která měla silný vliv v celém regionu. 

Na smrt Kásima Sulejmáního – íránského prominenta a generála reagoval nejvyšší vůdce Íránu Alí Chameneí. Dnes v sérii tweetů slíbil, že ty, kteří mohou za smrt jeho přímého podřízeného, čeká „krutá odplata“. Kromě Solejmáního chce pomstít i další mučedníky, kteří přišli o život včetně zástupce velitele iráckých Jednotek lidové mobilizace. Chameneí zároveň vyhlásil třídenní státní smutek.

Smrt Kásima Sulejmáního měla být podle BBC varováním Spojených států – chtěly tím odradit íránské lídry od dalších útoků. Zatímco rezort obrany USA tvrdí, že jen chránil své diplomaty, ministerstvo zahraničních věcí Íránu hovoří o „extrémně nebezpečné a bláznivé eskalaci”. Mnohé překvapila i následná reakce Trumpa, který si na svůj Twitter přidal bez dalších komentářů americkou vlajku.

Doporučeno
Americká armáda na pokyn Donalda Trumpa zabila jednoho z lídrů íránského režimu Americká armáda na pokyn Donalda Trumpa zabila jednoho z lídrů íránského režimu 3. ledna 2020 8:07

Výzva Američanům v Iráku

Americké velvyslanectví a ministerstvo zahraničích v Bagdádu krátce po raketovém útoku na tamní letiště, při kterém byl zabit Sulejmání, vyzvalo všechny obyvatele Spojených států, aby neprodleně odcestovali z Iráku. 

Sulejmání v rozhovoru pro The Guardian v minulosti řekl, že Donald Trump je hazardér. „Vy začnete válku, ale my ji ukončíme,” řekl pro deník v roce 2018.

Irácký premiér mluví o pustošivé válce

Současný premiér sousedního Iráku ve svém prohlášení rozhodnutí Donaldna Trumpa označil za agresi, která „vyvolá pustošivou válku”. Mahdí hovoří o porušení dohodnutých podmínek o přítomnosti amerických vojáků na irácké půdě, informuje CNN.

Domů
Sdílet
Diskuse