Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
4. března 2020 17:53
Čas čtení 1:04
Vojtěch Vanda

Američanka nakažená koronavirem navštívila v Brně pohotovost. K odbornému vyšetření ji poslali taxíkem

NEWS ČESKO KORONAVIRUS
Uložit Uložené

Hrubé porušení předpisů se chystá město řešit odvoláním ředitele Úrazové nemocnice Brno.

Tři Američanky, z nichž dvě byly pozitivně testovány na nákazu koronavirem, navštívily v sobotu nad ránem pohotovost v Úrazové nemocnici v Brně. Sestra, která nemluví anglicky, je dovedla k vyšetřující lékařce. Ta je poslala k odbornému vyšetření do Fakultní nemocnice Brno taxíkem, čímž hrubě porušila předpisy. S informací přišel Deník.cz.

Doporučeno
Lidí v karanténě kvůli koronaviru přibývá. V izolaci mají nárok na stejné podmínky jako na nemocenské Lidí v karanténě kvůli koronaviru přibývá. V izolaci mají nárok na stejné podmínky jako na nemocenské 4. března 2020 14:33

Mladé Američanky pojaly v noci podezření, že by mohly být nakaženy koronavirem. Proto podnikly cestu na pohotovost do Úrazové nemocnice na Ponávce v Brně. Nicméně místo toho, aby byly odvezeny k dalšímu vyšetření sanitkou, poslala je vyšetřující lékařka do Fakultní nemocnice taxíkem. Přestože předpisy říkají něco jiného.

Radní města Brna nejsou spokojeni s tím, jak nemocnice přistoupila k řešení této problematiky. „Úrazovou nemocnici navštívily tři turistky s podezřením na koronavirus. Potkaly zdravotní sestru, která neuměla anglicky. Ta je zavedla za lékařkou. Nějak se dorozuměly a lékařka je odeslala, zřejmě taxíkem, do fakultní nemocnice v Bohunicích, kam patrně dívky vůbec nedojely," uvedl pro Deník.cz náměstek primátorky Petr Hladík.

Zaměstnanci je prý měli izolovat v ochranném boxu a poslat je sanitkou na vyšetření na infekční oddělení Fakultní nemocnice, jelikož ani Úrazová ani Nemocnice u sv. Anny nemůže takové pacienty hospitalizovat. „Musí být odeslány v doprovodu zdravotníků chráněných ochrannými pomůckami," dodal Hladík. Město přitom požádalo ředitele obou městských nemocnic, aby zaslali dokument, ve kterém osvětlí jejich připravenost na koronavirus.

Doporučeno
Koronavirus v Česku. Potvrzeny další případy nákazy Koronavirus v Česku. Potvrzeny další případy nákazy 4. března 2020 9:14

„Materiál přišel na magistrát v pátek a detailně se v něm popisuje, jak by byl proveden záchyt člověka s podezřením na Covid-19. Bohužel den poté, v sobotu 29. února ve tři hodiny ráno, toto nezafungovalo," doplnil Deníku.cz Hladík. Toto pochybení, spolu s ekonomickými důvody, donutilo radní vypsat výběrové řízení na ředitele Úrazové nemocnice. Zájemci se mohou hlásit do 18. března.

Domů
Sdílet
Diskuse