Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
26. března 2020 13:33
Čas čtení 1:02
Antonín Havlík

800 tisíc lidí v Česku kvůli koronaviru nepracuje, zjistil iRozhlas. Nejhůře jsou na tom kuchaři a číšníci

NEWS ČESKO KORONAVIRUS
Uložit Uložené

Mnoha lidem kvůli nemožnosti pracovat hrozí vážné komplikace.

Český rozhlas udělal v loňském roce zajímavé srovnání nazvané Rozdělené Česko. Ve výzkumu srovnával našince v rámci různých oblastí – jací jsou, jak se chovají a podle toho je zařadil do jednoho ze sociologických modelů. Tato data postavil proti důsledkům koronaviru a výsledky zveřejnil v datovém článku na serveru iRozhlas.cz.

Na konci roku bylo v Česku 5,3 milionu pracujících. „Současná opatření, která zakazují práci, se přímo týkají asi patnácti procent z nich, tedy 800 tisíc lidí,“ řekl pro server sociolog Martin Buchtík z agentury STEM. Mnoho z nich přitom nemá našetřeno víc než ve výši jednoho měsíčního platu. Pro takové by větší výpadek příjmů mohl mít fatální následky

Doporučeno
Tipy na přežití karantény a práce z domu. Jak se z toho nezbláznit, kde sehnat filmy zadarmo a co určitě nedělat Tipy na přežití karantény a práce z domu. Jak se z toho nezbláznit, kde sehnat filmy zadarmo a co určitě nedělat 17. března 2020 11:44

Okamžitě se ekonomické dopady koronavirové krize dotknou hlavně nejcitlivější skupiny obyvatelstva – tedy těch nejchudších, označovaných jako „strádající třída“. Kritické dopady mohou ovlivnit 300 tisíc pracujících, ale i těch, kteří se živí jako OSVČ. Virus tak podle citace deníku The New York Times prohlubuje nerovnosti mezi obyvatelstvem. 

Nejvíce ohroženi jsou podle Rozhlasu lidé v profesích kuchařů, číšníků a prodavačů, kteří mají momentálně zavřeno, ale i realitních makléřů nebo recepčních. Ohroženi naopak zatím nejsou učitelé.

800 tisíc lidí v Česku kvůli koronaviru nepracuje, zjistil iRozhlas. Nejhůře jsou na tom kuchaři a číšníci
Zdroj: JaiMagazine/Pixabay

Bez nájmu

Za odpuštění platby nájemného v době koronavirové krize vznikla iniciativa Bez nájmu. V rámci ní se na několika místech v Praze, Brně a Ostravě objevily transparenty s hashtagem #koronabeznajmu.

Vyzývající k odpuštění platby nájemného. „Bez příjmu platit nájem, tomu já říkám neštěstí,“ píše se například na jednom z nich. Iniciativa je spojená s komunitou okolo někdejšího autonomního centra Klinika. O příběhu tohoto squatu jsme psali zde

Domů
Sdílet
Diskuse