Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
23. dubna 2020 19:34
Čas čtení 0:55
Adam Novosad

Kritická chyba v iPhonu či iPadu zřejmě dlouhá léta umožňovala hackerům krást data uživatelů, upozorňuje šokující zpráva

TECH IPHONE
Uložit Uložené

Bezpečnostní firma ZecOps publikovala šokující zprávu analyzující kritickou chybu v aplikaci pro prohlížení mailů.

Aplikace Mail v operačním systému iOS možná dlouhá léta umožňovala hackerům získat přístup k citlivým datům uvnitř telefonu. Americká bezpečnostní firma ZecOps publikovala šokující zprávu, v níž popisuje kritickou chybu v kódu aplikace, upozorňuje The Verge.
 
Díky ní prý útočníci mohli poslat vytipovaným obětem speciální mailovou zprávu. Následně stačilo, aby uživatel zprávu v aplikaci Mail otevřel a chyba umožnila hackerům vstoupit do zařízení, získat potřebné informace a případně oběť vydírat.

Kritická chyba v iPhone či iPade možno dlhé roky umožňovala hackerom kradnúť dáta užívateľom, upozorňuje šokujúca správa
Zdroj: TASR/AP

ZecOps ve zprávě tvrdí, že obětí takových útoků se stalo minimálně šest vysoce postavených podnikatelů, manažerů či finančníků – mezi jinými i manažer velkého telefonního operátora z Japonska či představitelé firmy nacházející se v žebříčku Fortune 500 v Severní Americe.

Chyba se přitom měla v aplikaci Mail objevit už od uvedení operačního systému iOS 6. V praxi by to znamenalo, že pokud se o ní hackeři dozvěděli dostatečně brzy, mohli ji zneužívat od roku 2012, kdy byl iOS 6 vydán. Stejným problémem trpěla aplikace MobileMail i ve verzích iOS 12 či iOS13, tvrdí ZecOps.

Doporučeno
Nové 5G smartphony přijdou na trh letos, technologii dostane i nový iPhone. Jaké výhody ti přinese při každodenním používání? Nové 5G smartphony přijdou na trh letos, technologii dostane i nový iPhone. Jaké výhody ti přinese při každodenním používání? 20. dubna 2020 13:13

Na druhé straně, firma zatím neposkytla konkrétní důkazy toho, jak přesně byla chyba zneužita, a tak zůstává velká část bezpečnostní komunity skeptická.

Bezpečnostní firma říká, že Apple na chybu upozornila před několika týdny a kalifornský gigant ji měl potichu opravit v nadcházejících aktualizacích operačního systému. V nejnovější beta verzi iOS by se už prý nacházet neměla, a tak si můžeš operační systém aktualizovat nebo mezitím používat alternativy jako Outlook či Gmail.

Domů
Sdílet
Diskuse