Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
30. července 2020 13:41
Čas čtení 0:33
Antonín Havlík

Sleduj živě start rakety na Mars. Vozítko má na planetě hledat stopy života

TECH NASA
Uložit Uložené

Start rakety můžeš pohodlně sledovat klidně ze svého mobilu.

Z Mysu Canaveral na Floridě dnes vzlétne raketa Atlas V, jejíž vozítko Perseverance (v překladu Vytrvalost) má na Marsu plnit celou řadu úkolů – od hledání stop života na rudé planetě, záznamu údajů o klimatu a geologii, až po dopravu vzorků zpět na zeměkouli. Naváže tak na práci předchozích vozítek Opportunity, Spirit a Curiosity.

Perseverance je největší automatický vědecký rover, který na délku měří 3 m, na šířku 2,7 m, přičemž jeho výška je 2,2 m. Váží zhruba přes tunu. K přistání na planetě Mars by mělo dojít 18. února 2021 v kráteru nazvaném Jezero, o němž se vědci domnívají, že v něm v minulosti byla voda.

Unikátní šestikolové vozítko je nejlepší svého druhu – obsahuje sofistikované sensory, díky kterým budou moci vědci analyzovat povrch Marsu. Obsahuje i malou helikoptéru Ingenuity, uzpůsobenou na let v nepříznivých podmínkách planety. Bude vždy na několik minut schopna prozkoumat okolí svého domovského vozítka. 

Vzlet rakety Atlas V je naplánován na dnešních 13:50 SELČ a ty ho můžeš sledovat v živém přenosu níže. 

Doporučeno
Sonda Curiosity poslala z Marsu zatím nejdetailnější panorama. Je složeno z více než 1 000 fotografií Sonda Curiosity poslala z Marsu zatím nejdetailnější panorama. Je složeno z více než 1 000 fotografií 6. března 2020 16:42
Domů
Sdílet
Diskuse