Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
10. srpna 2020 8:02
Čas čtení 1:15
Viktor Kniš

V Bělorusku vypukly po volbách nepokoje. Diktátor Lukašenko povolal armádu a omezil internet

NEWS
Uložit Uložené

Lukašenko je posledním v Evropě, který vládne tvrdou rukou diktátora už 26 let.

Z vládního exitpollu v Bělorusku vyplývá, že volby opět vyhrál Alexandr Lukašenko se 79,7 procenty hlasů. Tímto číslům ale věří málokdo, Bělorusko nemělo férové volby od roku 1994. Lukašenka, který je označován za posledního diktátora Evropy, obviňují z padělání výsledků. 

Krátce po uzavření volebních místnosti a informacích o úspěchu autoritářského vládce Alexandra Lukašenka vyšly do ulic tisíce demonstrantů, kteří dávají najevo svou nespokojenost a poukazují na možné manipulování při sčítání hlasů.

Podle Aktuálně.cz, které se odkazuje na agenturu Reuters a twitterové účty novinářů, je situace v Minsku kritická. Proti demonstrantům, kteří si postupně stavěli barikády, zasahovala brutálním způsobem policie. Údajně používá zábleskové granáty, ale i slzný plyn. 

Policejní auto prý narazilo do davu demonstrantů, jeden z nich utrpěl vážná zranění. Očití svědci píší i o spoustě sanitek, které v ulicích zasahují. Zároveň se dozvídáme i o policistech v některých běloruských městech, kteří odmítli proti demonstrantům zasahovat a složili své štíty.

Doporučeno
V Polsku se opět šíří protesty za práva LGBT osob, policie zadržela transgender aktivistku. Ve vazbě má zůstat až dva měsíce. V Polsku se opět šíří protesty za práva LGBT osob, policie zadržela transgender aktivistku. Ve vazbě má zůstat až dva měsíce. 9. srpna 2020 15:26

Oficiální výsledky zveřejní Bělorusko během dne, už nyní ale hlasy veřejnosti jasně ukazují, jak s velkou pravděpodobností dopadnou. Prezident Lukašenko je posledním v Evropě, který vládne tvrdou rukou diktátora už 26 let.

V Bielorusku vypukli po voľbách nepokoje. Diktáror Lukašenko povolal armádu a obmedzil internet
Zdroj: TASR/AP

Předvolební průzkumy jsou v zemi zakázané, dva Lukašenkovi rivalové skončili před volbami ve vězení. Proti autoritářskému vládci se nakonec postavila manželka jednoho z nich – Svetlana Tikhanovská. Ta uvedla, že podle vlastních nezávislých sčítání Lukašenko volby prohrál. Tikhanovské jediný bod programu byl přitom uskutečnit v zemi férové demokratické volby, které slibuje do půl roku. 

Bělorusům vadí kombinace roky trvajícího porušování lidských práv, ekonomické krize a zlehčování pandemie koronaviru. Lukašenko o ní například říkal, že je to „psychóza“, která se dá vyléčit pár panáky vodky a prací v traktoru.

Domů
Sdílet
Diskuse