Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
Refresher Česko
Otevřít v aplikaci Refresher
Stáhnout
X
9. listopadu 2020 7:23
Čas čtení 0:53
Adam Novosad

Řeka ve městě na Sibiři se ze dne na den zbarvila do ruda. Ruské úřady zatím vysvětlení nenašly

NEWS
Uložit Uložené

Obyvatelé města Kemerovo byli zaskočeni, když se náhle změnila barva tamní řeky.

V ruském městě Kemerovo na dalekém východě země se tamní řeka zbarvila do ruda. V této industriální metropoli jihozápadní části Sibiře žije více než půl milionu obyvatel.

Když se v posledních dnech znenadání změnila barva řeky, úřady nedokázaly říci, co za tím stojí, upozorňuje The Sun.

Doporučeno
VIDEO: Jako z dystopického filmu. Televizní kněz z USA se maniakálně směje prohlášení Bidena prezidentem VIDEO: Jako z dystopického filmu. Televizní kněz z USA se maniakálně směje prohlášení Bidena prezidentem 9. listopadu 2020 6:20

Zástupci města reagovali na několik podnětů od znepokojených obyvatel, kteří si všimli, že jedno ráno se probudili do dne, kdy se obvykle nazelenalá voda proměnila v červenou a připomíná tak spíše boršč než vodu v řece.

Město se vydalo hledat zdroj znečištění, ale zatím se vyšetřovatelé nedopátrali k žádným odpovědím. Jako důvod zabarvení předběžně určili ucpanou kanalizaci, která zřejmě někde nedokázala odvádět vodu a tato komplikace mohla způsobit vypuštění blíže neurčené chemikálie přímo do toku.

„Městský odvodňovací systém je možným zdrojem kontaminované vody,“ konstatoval zástupce města Andrej Panov. Obyvatelé si prý všimli i toho, že řeka zůstala po kontaminaci opuštěna a na hladině nemohli zahlédnout žádné kachny, které zůstávaly na břehu a do řeky nechtěly vejít.

Doporučeno
VIDEO: Zpravodaj ČT čelil v ulicích USA bláznivému přílivu slavících lidí. Zvládl to s bravurou VIDEO: Zpravodaj ČT čelil v ulicích USA bláznivému přílivu slavících lidí. Zvládl to s bravurou 9. listopadu 2020 0:01

Nejde přitom o první případ zvláštně zbarvené ruské řeky. V roce 2016 se do ruda zbarvila řeka ve městě Norilsk, kde sídlí i velká továrna zpracovávající nikl Norilsk Nickel. Ačkoliv fabrika zpočátku tvrdila, že s kontaminací vody nemá nic společného, město jako důvod zabarvení zkoumalo únik materiálu z továrny prostřednictvím zrezivělé roury.

Domů
Sdílet
Diskuse