Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
20. listopadu 2020 10:49
Čas čtení 0:39
Tereza Šnajdrová

Poslanci schválili zmrazení platů politiků

NEWS
Uložit Uložené

Návrh Pirátů, KDU-ČSL a STAN byl v pátek schválen.

Ve třetím čtení poslanci schválili návrh, který má v příštím roce zmrazit platy ústavních činitelů včetně soudců. Zákon, který je nyní posunut do Senátu, by měl státu ušetřit přes půl miliardy korun. Pokud k jeho schválení nedojde, ústavním činitelům by podle Novinek v příštím roce platy vzrostly až o devět procent.

Doporučeno
Každý Čech bude mít očkování na koronavirus zdarma, zní návrh Každý Čech bude mít očkování na koronavirus zdarma, zní návrh 20. listopadu 2020 10:08

Platy ústavních činitelů se doposud odvíjely od průměrné mzdy v nepodnikatelské sféře, nově se však platová novela měla odvíjet od průměrné mzdy v celé ekonomice. „Pokud bude schváleno zmražení hrubé mzdy, čistá mzda politiků i přesto poroste. Pojďme tedy zmrazit alespoň hrubé mzdy, jinak by to byla naprostá ostuda. Myslím, že je symbolické gesto důležité,“ prohlásil před hlasováním Pirát Mikuláš Ferjenčík. Zároveň upozornil na to, že politici si díky včera schválenému daňovému balíčku polepší asi o 8000 korun.

Minulý rok šlo podle státního závěrečného účtu na platy ústavních činitelů až 5,4 miliard korun. Podle původního návrhu letošního státního rozpočtu to pak mělo být 5,8 miliard korun. Pokud by došlo ke schválení zmrazení platů politiků, stát by mohl ušetřit přes půl miliardy korun.

Domů
Sdílet
Diskuse