Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
Refresher Česko
Otevřít v aplikaci Refresher
Stáhnout
X
9. prosince 2020 18:27
Čas čtení 0:52
Daniel Mikolášik

V Indii se šíří nová záhadná choroba. Vyžádala si už jedno úmrtí a stovky hospitalizovaných pacientů

NEWS
Uložit Uložené

Indické úřady informují, že dosud se novým onemocněním nakazilo již přibližně 500 osob, přičemž 300 z nich muselo být hospitalizováno.

V indickém státě Ándhrapradéš objevili novou záhadnou nemoc, která má na svědomí už minimálně jednu oběť a stovky nakažených a hospitalizovaných v nemocnicích. Testy na koronavirus měli všichni pacienti negativní. Příznaky jsou různé. Jsou mezi nimi například zvracení, bolest hlavy, ztráta vědomí, paměti či epileptické záchvaty.

Jak informuje BBC, podle slov poslance vládnoucí Indické lidové strany Narašimá Ráo předběžné krevní testy odhalily vysoké množství těžkých kovů v tělech pacientů. Jde například o olovo a nikl v krvi.

Doporučeno
Seznamte se, Totally Nothin Seznamte se, Totally Nothin 9. prosince 2020 13:47

„Je to nějaká záhadná nemoc a jedině laboratorní analýza odhalí, o co se jedná,“ uvedl ministr zdravotnictví indického státu Ándhrapradéš Alla Kali Krišna Srinivas.

Zdravotníci podle jeho slov už vyloučili potenciální příčinu vzniku záhadné nemoci

ze znečištění vody nebo ovzduší poté, co odborníci navštívili místa, ve kterých došlo k nákaze.

Dodal také, že podle předběžných analýz by nemělo jít o virovou infekci. Indické úřady informují, že dosud se novým onemocněním nakazilo již přibližně 500 osob, přičemž 300 z nich muselo být hospitalizováno.

Většina se nachází na lůžkách ve městě Eluru, kam by kvůli dalšímu vyšetřování onemocnění v nejbližších dnech měli přijet i odborníci ze Světové zdravotnické organizace (WHO).

Indické úřady mají v plánu prozkoumat i alternativu, zda těžké stavy pacientů nesouvisí s otravou chlorovanými uhlovodíky, které se používají jako pesticidy a na hubení hmyzu. V mnoha jiných zemích je jejich používání zakázáno nebo alespoň regulováno.

India
Zdroj: TASR/AP
Domů
Sdílet
Diskuse