Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
9. ledna 2021 14:19
Čas čtení 1:06
Viktor Kniš

Šéf věznice, kde spáchal Lučanský sebevraždu: Pokud si chce vzít obviněný život, tak je jedno, jakou postel má

NEWS
Uložit Uložené

Podle Norberta Kundráka si život ve vazbě vezme každý, kdo to myslí opravdu vážně. Zabránit tomu je skoro nemožné.

Slovenský branně-bezpečnostní výbor parlamentu se shodl, že Milana Lučanského začátkem prosince nezbili a zranění si způsobil sám. Kromě generálního prokurátora se neveřejného zasedání zúčastnil i šéf prešovské věznice, kde byl bývalý slovenský policejní prezident ve vazbě. Norbert Kundrák Deníku N v rozhovoru uvedl, že dokázal zodpovědět všechny otázky poslanců a z výboru odcházel „maximálně spokojený“.

Podle jeho slov důkazy z šetření jasně dokazují, že Sbor vězeňské a justiční stráže v tomto případě neudělal žádnou chybu. Kundrák se neprodleně dostavil do věznice, když mu oznámili, že se Lučanský pokusil o sebevraždu. Osobně dohlížel na to, aby se po události v cele pohybovaly pouze osoby, které k tomu měly důvod.

Doporučeno
Vysvětlujeme rozpory v dokumentech o smrti Milana Lučanského: Nekompletní kamerový záznam a střídání cel Vysvětlujeme rozpory v dokumentech o smrti Milana Lučanského: Nekompletní kamerový záznam a střídání cel 6. ledna 2021 11:18

Kundrák pro Deník N dodává, že z jeho 25letých zkušeností vyplývá jednoznačný závěr  – pokud si někdo chce za mřížemi vzít život a myslí to vážně, tak se mu to podaří. Milan Lučanský se podle dokumentů slovenského ministerstva spravedlnosti oběsil na teplákové bundě a patrové posteli. Šéf věznice v Prešově už zažil i jiné případy.

„Pokud si chce vzít obviněný život, tak je jedno, jakou postel má. Zažil jsem sebevraždu, kdy se obviněný přivázal o čelo postele. Neměl palandu a ani se nespustil z té své dolů na zem. Ne, on se po posteli posouval směrem k nohám a tak se uškrtil,“ popisuje Kundrák.

Šéf prešovské věznice se zároveň neztotožňuje s rozhodnutím ministryně Kolíkové zveřejnit jména příslušníků ZVJS, kteří přišli s Lučanským do styku při prvním incidentu. Podle Kundráka tak rezort spravedlnosti vystavil konkrétní lidi nenávisti veřejnosti.

Sbor vězeňské a justiční stráže zveřejnil krátce po události otevřený dopis, ve kterém avizoval, že podá trestní oznámení na několik známých šiřitelů hoaxů. Zároveň vyjádřil názor, že není dobrým rozhodnutím, aby odstupoval jejich šéf Milan Ivan.

Norbert Kundrák
Zdroj: TASR - Jakub Kotian
Domů
Sdílet
Diskuse