Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
9. ledna 2021 14:26
Čas čtení 0:58
Ondřej Jarůšek

Medici mají státu vrátit až třetinu peněz, které dostali za pomáhání v nemocnicích během pandemie

NEWS KORONAVIRUS
Uložit Uložené

Po změně výkladu zákona mají studenti lékařských fakult vracet část vydělaných peněz.

Studenti lékařských fakult, kteří během druhé vlny pandemie koronaviru povinně pomáhali v nemocnicích, mají státu vrátit až třetinu vydělaných peněz. Stát totiž během prosince změnil výklad zákona a výplaty medikům zdanil. Kromě daně z příjmu mají studenti lékařských fakult zpětně odvést i sociální a zdravotní pojištění. Informoval o tom server iDNES

Podle dřívějšího výkladu zákona studenti povolaní do nemocnic nemuseli sociální a zdravotní pojištění ani zaplatit daň z příjmu odvádět, protože peněžní náhrada za výkon pracovní povinnosti nebyla považována jako plat nebo mzda.

Doporučeno
Česko naočkovalo proti covidu 40 000 lidí, hlásí Babiš. Návrh Daniela Landy je prý nesmysl Česko naočkovalo proti covidu 40 000 lidí, hlásí Babiš. Návrh Daniela Landy je prý nesmysl 9. ledna 2021 12:11

Ministerstvo zdravotnictví vysvětluje povinnost studentů odvést daň z příjmu společně se sociálním a zdravotním pojištěním tak, že kdyby byli medici od těchto odvodů osvobozeni, bylo by to prý nespravedlivé například vůči sestřičkám. Není tomu tak ale všude. Například Moravskoslezský kraj vydělanou částku studentům nesnižoval.

koronavirus
Zdroj: TASR/František Iván

Obdržený dopis, který informuje o povinnosti zaplacení odvodů a daně z příjmu, sdílela jedna ze studentek na Twitteru. Pod příspěvkem se začaly objevovat reakce i dalších mediků z jiných částí republiky. 

„Tohle se mi taky stalo. Přišla mi půlka peněz. O ty peníze zas tak nejde, ale jde o ten princip. Vůbec nás nikdo neinformoval dopředu, co všechno se bude danit. Až když jsem sama volala na kraj, tak mi to bylo oznámeno,“ píše například studentka z Pardubického kraje.

Domů
Sdílet
Diskuse