Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
10. února 2021 14:34
Čas čtení 1:11
Lukáš Čelka

Ruská televize se snaží zpochybnit Navalného. Jako odpověď na video o Putinově sídle natočila jeho apartmán v Německu.

NEWS VLADIMIR PUTIN
Uložit Uložené

V reportáži televize zavádí.

Ruská státní televize Rossija 1 připravila zavádějící reportáž z ubytování, ve kterém během svého pobytu v Německu žil Alexej Navalnyj. Zřejmě jde o reakci na dokument o luxusní rezidenci ruského prezidenta Vladimira Putina, který nedávno na internetu zveřejnil Fond boje s korupcí Alexeje Navalného, informoval o tom slovenský portál O médiách.

Reportáž uvádí, že Navalnyj zaplatil za dvouměsíční pobyt v domě v německém Freiburgu přibližně 30 000 eur. Vilou diváka provází vyslaná ruská redaktorka a ve videu se také krátce ukázal i „architekt vily původem z polského Gdaňsku“.

Majitel německé vily už obvinil ruský televizní štáb z podvodu, když si objekt pronajal pod cizím jménem na víkendový pobyt. Zažaloval ho i za tajné nahrávání, které je v Německu zakázáno. Podle majitele vily televize v reportáži lhala, když uvedla, že Navalného pobyt stál 30 tisíc eur. Tvrdí, že Navalnyj nezaplatil z této částky ani polovinu.

Reportáží se snažila ruská televize Navalného zesměšnit a zpochybnit. „Jak řekl sám Navalnyj, je těžké pochopit, na co člověk potřebuje pět ložnic, ale každý máme své vrtochy. Problém je v tom, za čí peníze si oficiálně nezaměstnaný bloger tato dvě patra pronajal a kdo mu zaplatil výrobu pseudodokumentárního filmu,“ řekla ruská redaktorka v závěru reportáže.

Doporučeno
Nachytal vlastního vraha a odmítá se vzdát: Alexej Navalnyj způsobuje Vladimiru Putinovi stále větší vrásky na čele Nachytal vlastního vraha a odmítá se vzdát: Alexej Navalnyj způsobuje Vladimiru Putinovi stále větší vrásky na čele 6. února 2021 14:30

Během pasáže ve studiu se novinář Dmitrij Kiseljov vyjádřil, že video Navalného Fondu boje s korupcí, které detailně popisovalo Putinův palác, financovala západní tajná služba. „Cílem bylo poškodit přímo prezidenta Putina jako lídra země a v důsledku také samotné Rusko,“ tvrdí Kiseljov.

Navalného video se stalo v Rusku virálním

Video, ve kterém Navalnyj podrobně popisuje Putinovu rezidenci, vidělo podle průzkumu nezávislého centra Levada 26 % dospělých Rusů, zatímco 31 % o něm nikdy neslyšelo. 17 % diváků po jeho zhlédnutí uvedlo, že jejich mínění o Putinovi se změnilo k horšímu, 77 % naopak tvrdilo, že jejich názor na Putina se nezměnil. Na YouTube má video více než 110 milionů zhlédnutí.

Domů
Sdílet
Diskuse