Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
Vyzkoušej REFRESHER+ jen za 25 Kč
1. března 2021 9:34
Čas čtení 7:55
Lukáš Čelka

Mladíci zavraždili člověka, aby zkusili, jaký je to pocit poslat někoho na onen svět. O měsíc později zmizel jejich kamarád

REFRESHER
Uložit Uložené

Obě události spojuje stejné místo.

Obyvateli slovenského města Martin otřásá poslední týdny jedna tragédie za druhou. Nejprve bestiální vražda, pak záhadné zmizení mladého člověka beze stopy. Oba případy se však vážou na jedno místo — opuštěný kryt civilní ochrany.

Vražda se udála koncem ledna. Kromě samotné brutality, kterou obvinění během ohavného činu předvedli, lidi děsí i motiv, za kterým se jejich agresivita skrývala. Policie ve svém stanovisku uvedla, že jeden z vrahů chtěl „jen zjistit, jaký je to pocit zabít člověka“.

Po necelém měsíci od brutálního činu se v okolí téhož krytu beze stopy ztratil mladý člověk — Viliam. Nezvěstný je už dva týdny, přičemž celé věci dodává na zajímavosti fakt, že se kamarádil s jedním z obviněných z vraždy. Vydali jsme se přímo do Martina prozkoumat, kam se oba případy posunuly a zda spolu mohou nějak souviset.

V tomto článku si přečteš:
  • Co přesně se stalo osudného dne v krytu civilní ochrany
  • Jak se změnilo místo činu
  • Co prozradilo obviněnou dvojici
  • Jak se v minulosti choval Rudo, který je obviněn z vraždy
  • Co říká rodina nezvěstného Viliama na dohady, že měl něco s vraždou
  • S jakými praktikami policie se setkali při hledání nezvěstného chlapce
Doporučeno
16letá Sandra za 4 minuty utopila svou mámu. Před soudem se u fotek oběti společně se sestrou smála 16letá Sandra za 4 minuty utopila svou mámu. Před soudem se u fotek oběti společně se sestrou smála 4. června 2020 15:08

Nevinnou oběť odchytli na pumpě

Obvinění z úkladné vraždy, jejichž případ vzhledem k závažnosti přebral vyšetřovatel NAKA (slovenské Národní kriminální agentury), jsou dva mladíci z Martina — 20letý Rudo a 19letý Milan. Podle informací z policejního usnesení, které zveřejnil portál tvnoviny.sk, byl celou dobu na místě přítomen i bratr jednoho z obviněných. Přestože chtěl místo činu opustit, Rudo s Milanem ho prý přiměli zůstat a nafotit celý průběh vraždy.

Svou oběť, 47letého důvěřivého Josefa, který pocházel z Dubového, potkali na benzínové pumpě. Tam trojice Josefa zlákala, aby si s nimi šel popít do nedalekých katakomb. Když jsme se byli podívat na pumpě, od níž byly katakomby vzdálené asi deset minut pěší chůzí, personál nám řekl, že o vraždě vědí jen z médií a žádnou opilou partu se starším mužem si nepamatují. „Dělala jiná směna,“ odpověděla pumpařka a odmítla s námi dál mluvit.

Pumpa, na které Rudo s Milanem nalákali svoji oběť, aby s nimi šla do prostorů krytu.
Pumpa, na které Rudo s Milanem nalákali svoji oběť, aby s nimi šla do prostorů krytu. Zdroj: Lukáš Čelka / Refresher

Podle portálu cas.sk Josefovi údajně ujel vlak, a tak se naivně rozhodl počkat v krytu s mladíky na další spoj. Tam mu však obvinění oznámili, že dnes nadešel jeho čas a v noci zemře. Jeden z agresorů se prý Josefa dokonce dvakrát zeptal, jaký je to pocit vědět, že je těsně před smrtí. Sedmačtyřicetiletý muž podle usnesení jen mlčel a díval do země. Pak začalo peklo.

Rudo, obviněný z vraždy.
Rudo, obviněný z vraždy. Zdroj: Instagram obviněného

Rudo s Milanem údajně Josefa nejprve ubili k smrti hranolem. Aby se přesvědčili, že je opravdu mrtvý, jeden z útočníků mu podřízl hrdlo střepem, který našel na zemi v katakombách opuštěného krytu. Střep podal dalšímu obviněnému, který chtěl zjistit, jak vypadá mozek, a proto mu prý následně střepem rozřízl čelo. Po vraždě a zohavení těla oběti pachatelé v daný večer pokračovali v běsnění. Jeden z obviněných údajně napadl ještě dalšího muže.

Rudo, obviněný z vraždy.
Rudo, obviněný z vraždy. Zdroj: Instagram obviněného

Podle policejního usnesení obvinění během večera, kdy se dopustili vraždy, truchlili nad ztrátou svého přítele. „Ten, koho napadlo vraždit, měl psychické problémy a viděl všude mrtvého kamaráda. Prý to byl on, kdo mu řekl, co má udělat,“  řekl pro portál cas.sk Mišo, Rudův a Milanův známý.

Vraždou se chlubili, to je prozradilo

Rudo s Milanem si vraždu nenechali jen pro sebe. Ohavným činem se prý chlubili několika kamarádům, přičemž jim údajně ukazovali fotky a videa z osudného večera. O vraždě, která se stala 19. ledna, podle našich informací vědělo do 9. února, kdy si pro obviněné přišla policie, přibližně patnáct lidí.

Některé z nich pachatelé dokonce na místo činu i vzali a následně jim vyhrožovali smrtí, když něco vyzradí. Podle našich informací právě v důsledku jejich chvástání byla vražda nakonec odhalena.

Jedna z kamarádek obviněného Ruda tíhu videa nezvládla a anonymně ho navzdory výhrůžkám nahlásila na policii. Od doby, co viděla video, trpí psychickými problémy.

Doporučeno
Expert na sériové a masové vrahy: Seriál Dexter inspiroval řadu vrahů, zabíjeli stejným způsobem (Rozhovor) Expert na sériové a masové vrahy: Seriál Dexter inspiroval řadu vrahů, zabíjeli stejným způsobem (Rozhovor) 8. července 2020 10:18

Bunkr zůstal zamčený

Místo činu ohavné vraždy se po měsíci změnilo. Sníh, který ho v době tragických událostí obklopoval, roztál, a mřížová branka, která byla v reportážích z času vyšetřování vraždy zamknutá, je aktuálně otevřená.

Okolí bunkru, kde se vraždilo.
Okolí bunkru, kde se vraždilo. Zdroj: Lukáš Čelka / Refresher

Přímo dovnitř krytu jsme se dostat nemohli. Na mohutných železných dveřích přibyl nový zámek. Zda ho tam dali vyšetřovatelé nebo město, aby předešlo další podobné tragédii, se nám zjistit nepodařilo.

V době, kdy jsme se vydali ke krytu civilní ochrany, nebyl v jeho okolí téměř nikdo. Po cestě, která se táhne podél továren, před jejichž areálem se kryt nachází, projeli možná dva lidé na kole. Směrem ke krytu se raději ani neohlédli.

Nejprve brutální vražda, potom záhadné zmizení. Jaké tajemství ukrývá opuštěný bunkr v Martinu?
Nejprve brutální vražda, potom záhadné zmizení. Jaké tajemství ukrývá opuštěný bunkr v Martinu? Zdroj: Lukáš Čelka / Refresher

Záhadné zmizení

Devátého února, v den, kdy NAKA sebrala Rudu a Milana a obvinila je z úkladné vraždy, zmizel jejich vrstevník Viliam. Ten je aktuálně již více než dva týdny nezvěstný. Jeho poslední stopy zachytili právě před komplexem továren, kde se odehrála brutální vražda. 

Areál v okolí bunkru.
Areál v okolí bunkru. Zdroj: Lukáš Čelka / Refresher

Rodina mladého chlapce rozvěsila po celém Martinu jeho fotky s prosbou o pomoc při hledání. Ty však někteří lidé strhávají nebo přebarvují. Po tom, co se dostala tato informace do médií, začali lidé Viliama spojovat s vraždou a přes sociální sítě mu posílali různé nenávistné komentáře. Nezvěstný Viliam byl totiž s obviněným Rudou kamarád.

Rozvěšené plakáty na pomoc při hledání Viliama.
Rozvěšené plakáty na pomoc při hledání Viliama. Zdroj: Lukáš Čelka / Refresher

Viliamova sestra Petra a jeho otčím Milan nás pustili k sobě domů, aby nám přiblížili, co všechno se stalo v osudný den, kdy se chlapec ztratil.

Doporučeno
Night Stalker vraždil spící muže a znásilňoval jejich ženy. Na stehno stařenky nakreslil rtěnkou pentagram Night Stalker vraždil spící muže a znásilňoval jejich ženy. Na stehno stařenky nakreslil rtěnkou pentagram 27. ledna 2021 14:30

Sebrali Rudu, zmizel Viliam

Podle slov otčíma Milana byl Viliam celou dobu v pořádku. Tvrdí, že přišel k němu na návštěvu v sedm večer. „Poslal jsem ho ještě do obchodu, donesl mi minerálku. Seděli jsme tu spolu, povídali si a dívali se na zprávy,“  ukázal Milan na televizor položený na poličce vedle místa, kde jsme seděli my.

Právě v té době se prý Viliam přes zprávu dozvěděl, že obviněného Rudu sebrala policie. „Byl z toho překvapený a opařený. Ještě mi řekl: Podívej, tati, co udělal můj kamarád,“ dodal Milan.

Viliamův otčím Milan a sestra Petra.
Viliamův otčím Milan a sestra Petra. Zdroj: Refresher / Lukáš Čelka

Viliamova sestra Petra tvrdí, že jejímu bratrovi o zatýkání napsal Rudův bratranec. „Už dříve se po Martině šířily řeči, že Rudo někoho zavraždil, protože se s tím údajně chlubil. Říkalo se, že v katakombách leželo mrtvé tělo tři týdny. Nikdo tomu ale nevěřil. Všichni si mysleli, že je to sranda. Stává se často, že se šíří různé klepy, proto jsme tomu nepřikládali velkou váhu. Uvěřili jsme, až když Rudův bratranec napsal Viliamovi, že ho sebrali zakuklenci,“  řekla nám Petra.

Zhruba o deváté večer se Viliam vydal od otčíma domů s tím, že ještě půjde za přítelkyní. „Když odcházel, tak na nás volal, že se zítra zastaví,“ říká otčím Milan. Viliam však za přítelkyní nešel, místo toho se setkal s kamarády, které vzal k sobě domů a později s nimi odešel znovu ven. Od té doby o Viliamovi neví jeho rodina vůbec nic.

Stopy vedou k místu vraždy

Policii se podle slov otčíma podařilo pomocí kamerových záznamů zjistit, že Viliam se s nějakými chlapci nacházel ještě ve dvě v noci v ulici Ambra Pietra. Odtud se společně vydali směrem do centra města. Poslední kamerový záznam, který nezvěstného chlapce zachytil, pocházel ze stejné pumpy, na které si obvinění měsíc předtím vytipovali svou oběť. Z ní odešel už jen s jedním kamarádem. Od té doby se už nikde neukázal.

Bunkr, ve kterém se vraždilo.
Bunkr, ve kterém se vraždilo. Zdroj: Lukáš Čelka / Refresher

Druhý den, ve středu 10. února, našel majitel nedaleké firmy Viliamův telefon na zemi v blízkosti téhož opuštěného krytu, ve kterém Rudo s Milanem před měsícem vraždili. „To ráno nás kontaktovala Viliamova máma, jestli o něm něco nevíme, protože nepřišel domů. Obvolala mnoho jeho kamarádů, avšak nikdo jí nedokázal říct, co s ním je,“  řekl otčím Milan.

Dovolat se mu pokoušel i on a sestra. Když se jim to nakonec podařilo, telefon zvedl majitel firmy s tím, že řekl, kde ho našel a že si pro něj mají přijít. Tehdy se už Viliamova rodina vyděsila a zalarmovala policii.

Jako kdyby se vypařil

Podle slov otčíma Milana policie vyhlásila po Vilémovi nejprve okresní a pak celostátní pátrání. „Prohledali celý areál strojíren včetně bunkru. Viliama hledala policie, hasiči, dobrovolníci a dokonce i psovodi, ale nikdo ho nenašel. Poslední stopu, kterou ucítil pes, zanechal, když odcházel z areálu. Pak už nic nenašli. Ani pachovou stopu, ani fyzickou, žádné otisky bot, nic. Jakoby se vypařil,“ přiblížil nám Viliamův otčím.

Nezvěstný Viliam
Nezvěstný Viliam Zdroj: Archiv Petra

Viliamova sestra Petra tvrdí, že parta, se kterou byl její bratr v daný večer, byla problémová. Vždy se prý snažili obcházet policii a dělali výtržnosti. „Nejednou jsme mu říkali, ať se s nimi nebaví. On si však nedal říct,“ povzdechla si sestra nezvěstného. Prozradila nám, že i ten chlapec, se kterým jejího bratra viděli naposledy, už třikrát změnil svou verzi, kdy se s Viliamem rozloučili. „Policii stále říká něco jiného a mému otci zase něco jiného,“ dodala.

Doporučeno
V hotelu znásilňoval ženy a smál se člověku, který ho chtěl zastřelit. Mafián Tuti Daniš byl postrachem Bratislavy V hotelu znásilňoval ženy a smál se člověku, který ho chtěl zastřelit. Mafián Tuti Daniš byl postrachem Bratislavy 8. června 2019 12:07

Spojují ho s vraždou

Podle slov Petry se po Martině říká, že se na místě činu našel telefon, ve kterém se nacházely fotky a videa z brutální vraždy. „Prý ti kluci, kteří vraždili, se mezi sebou natáčeli, jak pijí a jak vraždí. Prý tam přitom ztratili mobil, který se však našel i spolu s takovým obsahem. Údajně to byl mobil těch kluků. Protože se tam ztratil mobil i Viliama, mého bratra, tak si ho s tím hned každý spojuje, neboť nevědí, že se to stalo ještě v lednu. Každý si hned myslí, že ten mobil, který ztratil můj bratr, je ten mobil, na kterém jsou ta videa. Tak to však není,“ vysvětlila sestra nezvěstného.

Nezvěstný Viliam.
Nezvěstný Viliam. Zdroj: Archiv Petra

Viliam se s Rudou znal

Nezvěstný Viliam a obviněn Rudo byli kamarádi, avšak poslední měsíce před vraždou už v intenzivním kontaktu nebyli. „Občas se jako parta setkali, bavili se spolu, ale ne tak moc jako kdysi,“ dodala Petra s tím, že i policie se jí ptala, jestli se znali.

Bunkr, ve kterém se vraždilo.
Bunkr, ve kterém se vraždilo. Zdroj: Lukáš Čelka / Refresher

Zda se mohl Viliam doslechnout o vraždě už před tím, než zmizel, jeho rodina s jistotou říci nedokáže. Tvrdí však, že i přesto, že se znali s Rudou, nemá s ohavným činem určitě nic společného. „Viliam je sice tvrdohlavý a neústupný, ale je také velmi citlivý. Za ten měsíc od vraždy nás několikrát navštívil a určitě by se na něm projevilo, kdyby něco nebylo v pořádku,“ dodal otčím Milan.

Petře se po pěti dnech, odkdy Viliam zmizel, dokonce podařilo dostat na jeho sociální sítě. Nic podezřelého tam však nenašla.

Doporučeno
Dva mladí Ukrajinci zabili za necelý měsíc 21 lidí. Na video si natočili, jak obětem šroubovákem bodali do mozku Dva mladí Ukrajinci zabili za necelý měsíc 21 lidí. Na video si natočili, jak obětem šroubovákem bodali do mozku 11. ledna 2021 9:33

Divné praktiky policie

Martinem se začala šířit falešná zpráva, že se Viliam našel. „Byla to dezinformace, která nám byla dále podsouvána. Údajně ho v sobotu třináctého našla hlídka policie, které prý řekl, že je dospělý a že nechce jít domů. Na základě tohoto ho pustili,“ ozřejmil nám situaci otčím Milan a pokračoval ve vyprávění s přísnějším tónem. „Copak je možné, že policie pustí člověka, po kterém je vyhlášeno celostátní pátrání, který u sebe nemá doklady? Měli ho vzít alespoň na prověření identifikace na stanici. Proč to neudělali, ale prostě ho pustili?“ rozčílil se.

Bunkr v kterém se vraždilo.
Bunkr v kterém se vraždilo. Zdroj: Lukáš Čelka / Refresher

Podle slov Petry přišla hlídka oznámit její mámě domů, že ho chytili a jdou ukončit pátrání. „Na základě této informace jsme uvěřili, že se našel. Když nechce jít domů, no tak nechce, dobře, ale víme alespoň tolik, že se našel, je živý a je v pořádku,“ dodal otčím s tím, že druhý den jim volala kriminálka a ptala se jich, jestli nevědí o Viliamovi něco nového.

Když jim řekli, co jim oznámila hlídka, kriminálka tvrdila, že žádné takové hlášení nedostala. „Odpoledne v ten den přišel za mojí mámou opět tentýž policista, který Viliama údajně viděl, a řekl nám, že to byl někdo úplně jiný. Ještě mi do očí řekl, že můžeme být rádi, že se tomu věnují, a zeptal se mě, proč v ně nemáme důvěru,“ dodala Petra

Rudo nebyl slušňák 

Petra nám v závěru rozhovoru prozradila, že ačkoli se Rudo poslední roky choval normálně a slušně, nebylo to tak vždy. „Býval dost problémový, když byl mladší. Přepadal lidi a strávil nějaký čas i v ústavech,“ tvrdí. Že by bral Rudo nějaké tvrdé drogy, odmítá, stejně tak tvrdí, že drogy neužíval ani její nezvěstný bratr Viliam.

Co se v osudný večer, kdy Jozef vydechl naposled, přesně stalo, vědí jen obvinění a bratr jednoho z nich. Zda má Viliamovo zmizení něco společného s ohavnou vraždou, dosud nevíme, ovšem jeho rodina to odmítá. 

Milan a Rudo zůstávají ve vazbě, protože soud je přesvědčen, že by mohli ovlivňovat svědky a mařit tím vyšetřování. Mimo jiné by mohli pokračovat v trestné činnosti, protože se dopustili mimořádně agresivního a brutálního činu. O Viliamovi se kromě pár falešných podnětů neví nic a nezvěstný je již více než dva týdny.

Doporučeno
6letou dívku zvedl do vzduchu a hodil o stůl. 12letý chlapec při „hře na wrestling“ zabil svou kamarádku 6letou dívku zvedl do vzduchu a hodil o stůl. 12letý chlapec při „hře na wrestling“ zabil svou kamarádku 16. listopadu 2020 11:04
Domů
Sdílet
Diskuse