Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
1. března 2021 9:34
Čas čtení 7:55
Lukáš Čelka

Mladíci zavraždili člověka, aby zkusili, jaký je to pocit poslat někoho na onen svět. O měsíc později zmizel jejich kamarád

REFRESHER
Uložit Uložené

Obě události spojuje stejné místo.

Obyvateli slovenského města Martin otřásá poslední týdny jedna tragédie za druhou. Nejprve bestiální vražda, pak záhadné zmizení mladého člověka beze stopy. Oba případy se však vážou na jedno místo — opuštěný kryt civilní ochrany.

Vražda se udála koncem ledna. Kromě samotné brutality, kterou obvinění během ohavného činu předvedli, lidi děsí i motiv, za kterým se jejich agresivita skrývala. Policie ve svém stanovisku uvedla, že jeden z vrahů chtěl „jen zjistit, jaký je to pocit zabít člověka“.

Po necelém měsíci od brutálního činu se v okolí téhož krytu beze stopy ztratil mladý člověk — Viliam. Nezvěstný je už dva týdny, přičemž celé věci dodává na zajímavosti fakt, že se kamarádil s jedním z obviněných z vraždy. Vydali jsme se přímo do Martina prozkoumat, kam se oba případy posunuly a zda spolu mohou nějak souviset.

V tomto článku si přečteš:
  • Co přesně se stalo osudného dne v krytu civilní ochrany
  • Jak se změnilo místo činu
  • Co prozradilo obviněnou dvojici
  • Jak se v minulosti choval Rudo, který je obviněn z vraždy
  • Co říká rodina nezvěstného Viliama na dohady, že měl něco s vraždou
  • S jakými praktikami policie se setkali při hledání nezvěstného chlapce
Doporučeno
16letá Sandra za 4 minuty utopila svou mámu. Před soudem se u fotek oběti společně se sestrou smála 16letá Sandra za 4 minuty utopila svou mámu. Před soudem se u fotek oběti společně se sestrou smála 4. června 2020 15:08

Nevinnou oběť odchytli na pumpě

Obvinění z úkladné vraždy, jejichž případ vzhledem k závažnosti přebral vyšetřovatel NAKA (slovenské Národní kriminální agentury), jsou dva mladíci z Martina — 20letý Rudo a 19letý Milan. Podle informací z policejního usnesení, které zveřejnil portál tvnoviny.sk, byl celou dobu na místě přítomen i bratr jednoho z obviněných. Přestože chtěl místo činu opustit, Rudo s Milanem ho prý přiměli zůstat a nafotit celý průběh vraždy.

Svou oběť, 47letého důvěřivého Josefa, který pocházel z Dubového, potkali na benzínové pumpě. Tam trojice Josefa zlákala, aby si s nimi šel popít do nedalekých katakomb. Když jsme se byli podívat na pumpě, od níž byly katakomby vzdálené asi deset minut pěší chůzí, personál nám řekl, že o vraždě vědí jen z médií a žádnou opilou partu se starším mužem si nepamatují. „Dělala jiná směna,“ odpověděla pumpařka a odmítla s námi dál mluvit.

Pumpa, na které Rudo s Milanem nalákali svoji oběť, aby s nimi šla do prostorů krytu.
Pumpa, na které Rudo s Milanem nalákali svoji oběť, aby s nimi šla do prostorů krytu. Zdroj: Lukáš Čelka / Refresher

Podle portálu cas.sk Josefovi údajně ujel vlak, a tak se naivně rozhodl počkat v krytu s mladíky na další spoj. Tam mu však obvinění oznámili, že dnes nadešel jeho čas a v noci zemře. Jeden z agresorů se prý Josefa dokonce dvakrát zeptal, jaký je to pocit vědět, že je těsně před smrtí. Sedmačtyřicetiletý muž podle usnesení jen mlčel a díval do země. Pak začalo peklo.

Rudo, obviněný z vraždy.
Rudo, obviněný z vraždy. Zdroj: Instagram obviněného

Rudo s Milanem údajně Josefa nejprve ubili k smrti hranolem. Aby se přesvědčili, že je opravdu mrtvý, jeden z útočníků mu podřízl hrdlo střepem, který našel na zemi v katakombách opuštěného krytu. Střep podal dalšímu obviněnému, který chtěl zjistit, jak vypadá mozek, a proto mu prý následně střepem rozřízl čelo. Po vraždě a zohavení těla oběti pachatelé v daný večer pokračovali v běsnění. Jeden z obviněných údajně napadl ještě dalšího muže.

Rudo, obviněný z vraždy.
Rudo, obviněný z vraždy. Zdroj: Instagram obviněného

Podle policejního usnesení obvinění během večera, kdy se dopustili vraždy, truchlili nad ztrátou svého přítele. „Ten, koho napadlo vraždit, měl psychické problémy a viděl všude mrtvého kamaráda. Prý to byl on, kdo mu řekl, co má udělat,“  řekl pro portál cas.sk Mišo, Rudův a Milanův známý.

Vraždou se chlubili, to je prozradilo

Rudo s Milanem si vraždu nenechali jen pro sebe. Ohavným činem se prý chlubili několika kamarádům, přičemž jim údajně ukazovali fotky a videa z osudného večera. O vraždě, která se stala 19. ledna, podle našich informací vědělo do 9. února, kdy si pro obviněné přišla policie, přibližně patnáct lidí.

Některé z nich pachatelé dokonce na místo činu i vzali a následně jim vyhrožovali smrtí, když něco vyzradí. Podle našich informací právě v důsledku jejich chvástání byla vražda nakonec odhalena.

Jedna z kamarádek obviněného Ruda tíhu videa nezvládla a anonymně ho navzdory výhrůžkám nahlásila na policii. Od doby, co viděla video, trpí psychickými problémy.

Doporučeno
Expert na sériové a masové vrahy: Seriál Dexter inspiroval řadu vrahů, zabíjeli stejným způsobem (Rozhovor) Expert na sériové a masové vrahy: Seriál Dexter inspiroval řadu vrahů, zabíjeli stejným způsobem (Rozhovor) 8. července 2020 10:18

Bunkr zůstal zamčený

Místo činu ohavné vraždy se po měsíci změnilo. Sníh, který ho v době tragických událostí obklopoval, roztál, a mřížová branka, která byla v reportážích z času vyšetřování vraždy zamknutá, je aktuálně otevřená.

Okolí bunkru, kde se vraždilo.
Okolí bunkru, kde se vraždilo. Zdroj: Lukáš Čelka / Refresher

Přímo dovnitř krytu jsme se dostat nemohli. Na mohutných železných dveřích přibyl nový zámek. Zda ho tam dali vyšetřovatelé nebo město, aby předešlo další podobné tragédii, se nám zjistit nepodařilo.

V době, kdy jsme se vydali ke krytu civilní ochrany, nebyl v jeho okolí téměř nikdo. Po cestě, která se táhne podél továren, před jejichž areálem se kryt nachází, projeli možná dva lidé na kole. Směrem ke krytu se raději ani neohlédli.

Nejprve brutální vražda, potom záhadné zmizení. Jaké tajemství ukrývá opuštěný bunkr v Martinu?
Nejprve brutální vražda, potom záhadné zmizení. Jaké tajemství ukrývá opuštěný bunkr v Martinu? Zdroj: Lukáš Čelka / Refresher

Záhadné zmizení

Devátého února, v den, kdy NAKA sebrala Rudu a Milana a obvinila je z úkladné vraždy, zmizel jejich vrstevník Viliam. Ten je aktuálně již více než dva týdny nezvěstný. Jeho poslední stopy zachytili právě před komplexem továren, kde se odehrála brutální vražda. 

Areál v okolí bunkru.
Areál v okolí bunkru. Zdroj: Lukáš Čelka / Refresher

Rodina mladého chlapce rozvěsila po celém Martinu jeho fotky s prosbou o pomoc při hledání. Ty však někteří lidé strhávají nebo přebarvují. Po tom, co se dostala tato informace do médií, začali lidé Viliama spojovat s vraždou a přes sociální sítě mu posílali různé nenávistné komentáře. Nezvěstný Viliam byl totiž s obviněným Rudou kamarád.

Rozvěšené plakáty na pomoc při hledání Viliama.
Rozvěšené plakáty na pomoc při hledání Viliama. Zdroj: Lukáš Čelka / Refresher

Viliamova sestra Petra a jeho otčím Milan nás pustili k sobě domů, aby nám přiblížili, co všechno se stalo v osudný den, kdy se chlapec ztratil.

Doporučeno
Night Stalker vraždil spící muže a znásilňoval jejich ženy. Na stehno stařenky nakreslil rtěnkou pentagram Night Stalker vraždil spící muže a znásilňoval jejich ženy. Na stehno stařenky nakreslil rtěnkou pentagram 27. ledna 2021 14:30

Sebrali Rudu, zmizel Viliam

Podle slov otčíma Milana byl Viliam celou dobu v pořádku. Tvrdí, že přišel k němu na návštěvu v sedm večer. „Poslal jsem ho ještě do obchodu, donesl mi minerálku. Seděli jsme tu spolu, povídali si a dívali se na zprávy,“  ukázal Milan na televizor položený na poličce vedle místa, kde jsme seděli my.

Právě v té době se prý Viliam přes zprávu dozvěděl, že obviněného Rudu sebrala policie. „Byl z toho překvapený a opařený. Ještě mi řekl: Podívej, tati, co udělal můj kamarád,“ dodal Milan.

Vyzkoušej předplatné
za 129
a čti vše bez omezení
Přidej se k předplatitelům
nebo Odemkni článek přes SMS
Pošli SMS na 90211 s textem CLANEK 95290 a dočti tento článek.
Cena SMS za otevření článků je 89 Kč s DPH. Jak to funguje?
Dočti článek do konce za SMS v hodnotě 89 Kč. Jak to funguje?
POSLAT SMS
Čti články bez omezení celý měsíc – předplatné jen za 36 Kč navíc v porovnaní s jedním článkem. Jak to funguje?
POSLAT SMS
Čti bez omezení celý měsíc. Stačí poslat SMS (za 125 Kč). Jak to funguje?
POSLAT SMS

Co se dozvíš po odemknutí?

  • Co říká Viliamova rodina na dohady, že měl něco s vraždou
  • Jaký byl vztah nezvěstného Viliama s obviněnými z vraždy
  • S jakými praktikami policie se setkali při hledání nezvěstného chlapce
  • Jak se v minulosti choval Rudo, který je obviněn z vraždy
Domů
Sdílet
Diskuse