Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
Refresher Česko
Otevřít v aplikaci Refresher
Stáhnout
X
16. listopadu 2020 11:04
Čas čtení 5:58
Jakub Paulík

6letou dívku zvedl do vzduchu a hodil o stůl. 12letý chlapec při „hře na wrestling“ zabil svou kamarádku

6letou dívku zvedl do vzduchu a hodil o stůl. 12letý chlapec při „hře na wrestling“ zabil svou kamarádku
Zdroj: A&E Network
ZAJÍMAVOSTI
Uložit Uložené
Citlivý obsah
Článek může obsahovat:
  • produkty a služby určené pro osoby starší 18 let
  • sex, nahotu a jiný nevhodný obsah
  • násilí, krev nebo obsah nevhodný pro citlivé povahy
mám nad 18 let (zobrazit obsah)
zpět na hlavní stránkuZpět

Na Tiffany útočil asi 5 minut.

12letý Lionel si na 6leté kamarádce Tiffany zkoušel wrestlingové triky, při kterých ji zabil. Obhajoba tvrdila, že šlo o nehodu. Polámané tělo oběti s natrženými vnitřními orgány však naznačovalo něco jiného.

Lionel Tate se stal historicky nejmladším Američanem odsouzeným na bezpodmínečné doživotí. Takový trest však vzhledem k věku odsouzeného považovala za mimořádně přísný nejen obhajoba, ale také prokuratura i matka oběti. Pro další podobné články sleduj vlákno vraždy spáchané dětmi.

Doporučeno
16letá Sandra za 4 minuty utopila svou mámu. Před soudem se u fotek oběti společně se sestrou smála 16letá Sandra za 4 minuty utopila svou mámu. Před soudem se u fotek oběti společně se sestrou smála 4. června 2020 15:08
V tomto článku si přečteš:
  • Jaká zranění způsobil Lionel Tiffany
  • Co udělal mladý vrah, když se dozvěděl o tom, že zabil svou kamarádku
  • Proč obhajobu Lionela kritizovala i wrestlingová organizace The World Wrestling Federation
  • Jak se Lionel dostal na svobodu
  • Jak vězeň Lionel Tate vzpomíná na svou oběť a za co se pravidelně modlí

Lionel Tate a Tiffany Eunick
Lionel Tate a Tiffany Eunick Zdroj: A&E Network/Youtube/Kenneth Padowitz

Zatímco spala, její syn zabil 6letou kamarádku

28. července 1999 hlídala Američanka Kathleen Grosseto-Tate 6letou Tiffany Eunick. V ten den se ale starala i o svého 12letého syna Lionela, který dělal malé Tiffany společnost tak, že si na ní údajně zkoušel wrestling. Zatímco Kathleen odpočívala, „hra“ přibližně 77kilogramového chlapce s nadváhou a 22kilogramového děvčátka skončila její smrtí.

Podle informací CBS News chtěla Kathleen spát a když zaslechla hlasité zvuky z druhého pokoje, na děti zakřičela, ať jsou potichu: „Tiffany, přestaň s tím hlukem, jinak ti dám po zadku.“

Nemohla tušit, jaké hrozivé divadlo se v druhé místnosti odehrává. Když Lionelova matka přišla za dětmi, malá Tiffany už nedýchala. Její tělo chladlo. I když se za pomoci instrukcí zdravotníka po telefonu pokoušela holčičku resuscitovat, bylo už pozdě.

Zranění, která téměř čtyřnásobně těžší chlapec během pěti minut úderů a kopů holčičce způsobil, byla hrozivá. Podle prokurátora Kennetha Padowitze se Lionel u soudu přiznal, že Tiffany udeřil 35 až 40krát.

Prohlídka těla prokázala, že se na nohách a krku Tiffany nacházely výrazné podlitiny. Tiffany měla také zlomeninu žeber, lebky a otok mozku, které prokurátor přirovnal k pádu z 2. až 3. patra či k srážce s rychle jedoucím autem. Holčička měla zároveň natržená játra.

Podle New York Times ji Lionel při útoku mimo jiné zvedl do vzduchu a hodil o stůl. Dokument Dateline Mystery o případu Lionela Tatea uvádí, že pitva těla oběti prokázala celkově 35 zranění. Všechny tyto důkazy poukazovaly na to, že nešlo pouze o nevinnou hru s tragickým koncem.

Tiffany Eunick
Tiffany Eunick Zdroj: A&E Network/Youtube/Kenneth Padowitz

Obhajoba wrestlingem – Lionel prý napodoboval pohyby The Rocka

Když se Lionel dozvěděl, že je Tiffany mrtvá, podle matky oběti Deweese Eunick-Paul jen obrátil oči a pokrčil rameny. Den po vraždě jí Lionel dokonce řekl, že by s ní rád žil a vzal si hračky její dcery, protože je Tiffany nebude již potřebovat. Prokurátor tvrdil, že Lion k matce oběti cítil velkou náklonnost.

Jim Lewis, advokát za obhajobu, trval na verzi, podle níž mělo jít o nehodu. „Věříme, že to byla velmi nešťastná nehoda. Toto dítě jednoduše napodobovalo to, co vidělo v televizi,“ řekl v dokumentu.

Lionel Tate se měl podle ABC News konkrétně inspirovat pohyby wrestlera Dwayna Johnsona alias The Rocka, který je v současnosti slavným hollywoodským hercem. Advokát dokonce požadoval předvolání The Rocka a jiných profesionálních wrestlerů na jednání, což ale soudce zamítl.

Americká média tento netradiční druh obhajoby pojmenovala jako „wrestling defense“. Organizace The World Wrestling Federation se ve svém stanovisku od advokáta Jima Lewise distancovala. Způsob obhajoby označili za „vykonstruovaný podvod“. Lionelův útok, který popsali jako „uvědomělé, dlouhotrvající a zuřivé bití“, neměl podle nich s napodobováním zápasnických pohybů nic společného. 

Šlo o cílený útok, tvrdili znalci

Když se Jim Lewis setkal se svým klientem Lionelem, požadoval od něj, aby názorně ukázal, co se mezi ním a Tiffany vlastně stalo. Rekapitulaci útoku si obhajoba natočila. Chtěli tak dokázat, že Lionelův útok na Tiffany měl být opravdu pouze hrou, která skončila tragicky.

Prokuratura však záznam využila ve svůj prospěch. Snažili se poukázat na to, že video neodráží skutečný útok, protože Lionel nemohl daným způsobem holčičce způsobit tak vážná zranění. Na scénu museli přistoupit odborníci.

Lion Tate ukazuje, ako zaútočil na Tiffany
Lion Tate ukazuje, ako zaútočil na Tiffany Zdroj: A&E Network/Youtube/Kenneth Padowitz

Znalec z oboru forenzní patologie předvolaný obhajobou u soudu potvrdil, že útoky popsané chlapcem mohly způsobit zranění, která holčička utrpěla. Natočené video tedy považoval za autentické. Při výslechu však přiznal, že rozsah zranění je příliš velký na to, aby šlo o náhodné údery. Z tohoto tvrzení lze usoudit, že Lionel podle jeho názoru útočil na holčičku cíleně.

Podobně se na věc díval i Michael Brannon, psycholog a bývalý zápasník wrestlingu. Brannon vyslechl verzi Lionela Tatea a usoudil, že nešlo o žádné napodobování wrestlingu, kterým nechtěně Tiffany ublížil, ale o záměrný útok.

Detektiv Ken Kaminsky z kanceláře šerifa tvrdil, že Lionel na Tiffany útočil delší dobu (přesněji ji měl tlouci asi 5 minut), během které musel vidět, že dívka trpí. Mohl si tedy včas uvědomit, co vlastně dělá. Obžalobě se dále podařilo prokázat, že to nebylo poprvé, kdy Lionel na někoho zaútočil. Se šikanou slabších měl četné zkušenosti i ze školy. 

Doporučeno
Expert na sériové a masové vrahy: Seriál Dexter inspiroval řadu vrahů, zabíjeli stejným způsobem (Rozhovor) Expert na sériové a masové vrahy: Seriál Dexter inspiroval řadu vrahů, zabíjeli stejným způsobem (Rozhovor) 8. července 2020 10:18

Soudce neměl s chlapcem slitování

Přestože si prokurátor Kenneth Padowitz uvědomoval vinu obžalovaného, ​​přihlížel zároveň i k jeho věku. Obhajobě proto navrhl dohodu o vině a trestu, podle níž by se Lionel přiznal k vraždě druhého stupně, přičemž by musel strávit 3 roky v zařízení pro mladistvé. Podle vlastních slov chtěl prokurátor dosáhnout dvou věcí – spravedlnosti pro oběť a pozůstalé, ale zároveň také možnosti nápravy pro mladého vraha.

Lionel a jeho matka však neústupně trvali na nevině a dohodu o vině a trestu odmítli, informuje New York Times. I když jim prokurátor dohodu nabídl vícekrát, pokaždé řekli jasné ne. Soudce Joel T. Lazarus označil jednání Lionela Tatea za „chladné, bezcitné a nepopsatelně kruté“. Podle soudce by nikdo, kdo viděl důkazy tohoto případu, nemohl tvrdit, že šlo o náhodné usmrcení, píše ABC News.

Začátkem roku 2001 Lionela Tatea za vraždu prvního stupně odsoudil na doživotí bez možnosti podmínečného propuštění. Verze obhajoby o „hře na wrestling“, která skončila tragickým úmrtím, nevyšla. Verdiktem soudu se stal Lionel nejmladším americkým občanem odsouzeným k bezpodmínečnému doživotí. Při odchodu ze soudu se rozplakal.

Druhá šance pro vraha

Po soudu se ozvaly hlasy kritiků, kterým u 12letého chlapce vadilo usvědčení z vraždy prvního stupně, aniž by mu prokurátor prokázal úmysl. Dokonce i obžaloba hodnotila bezpodmínečné doživotí pro 12letého chlapce jako příliš vysoký trest.

Doživotí chlapci nepřála ani matka oběti Deweese Eunick-Paul. Podle New York Times za dostačující trest považovala 10 až 20 let vězení. Výši trestu kritizovala i nezisková organizace Amnesty International.

Odvolací soud počátkem roku 2004 zohlednil argumenty obhajoby a uznal, že před prvním jednáním nepřezkoumali duševní způsobilost chlapce. Podle rozhovorů s odborníky byl mentálně slabší než děti v jeho věku. Lionel Tate nakonec přijal dohodu o vině a trestu, kterou mu předtím nabízela prokuratura.

Podle ní ho za přiznání vraždy druhého stupně odsoudili na rok domácího vězení s 10letou podmínkou. Kromě toho měl dostat 3 roky v zařízení pro mladistvé, ale ty si odseděl do roku 2004.

Lionel Tate a jeho matka Kathleen po rozsudsku z roku 2004, vďaka ktorému sa dostal na slobodu
Lionel Tate a jeho matka Kathleen po rozsudsku z roku 2004, vďaka ktorému sa dostal na slobodu Zdroj: TASR/AP/Wilfredo Lee

Soud ho poslal do vězení na dalších 30 let

Lionel si neuvědomil, že čerstvě nabytá svoboda je velmi křehká. Ještě v témže roce porušil podmínky trestu tím, že odešel z domu. Policie navíc při jeho zadržení našla více než 20 centimetrů dlouhý nůž. Ve vězení strávil 52 dní, po kterých ho soud propustil na svobodu s prodloužením probace o dalších 5 let. Navzdory výstražnému prstu ale nezačal sekat dobrotu.

23. května 2005 Lionela Tatea obvinili z ozbrojené loupeže. Se zbraní v ruce ohrožoval poslíčka s pizzou. Ten se dal ze strachu o svůj život raději na útěk. Lionel tak získal jídlo zdarma, ale zároveň ukázal, že si život na svobodě nezaslouží.

Poslíček s pizzou jménem Walter Ernest Gallardo ihned přivolal policii. Vyšetřovatelé však při příjezdu na místo činu nenašli zbraň, kterou ho měl Lionel údajně ohrožovat. U soudu se sice přiznal k tomu, že před zaměstnancem pizzerie držel zbraň, ale neprozradil, odkud ji sehnal a ani kde ji skryl.

Bohužel, svou šanci na život na svobodě promarnil. H. Dohnal Williams, advokát Lionela Tatea, připisuje selhání klienta jeho matce, která ho prý dlouhá léta zanedbávala a nejevila ani zájem o pravidelné návštěvy ve vězení. Na začátku března 2006 soud 19letého Lionela Tatea poslal na 30 let za mříže. „Přišel jste o šance. Další už nedostanete. Měl jste na výběr, ale zvolil jste nesprávně,“ cituje slova soudce Joela T. Lazaruse Los Angeles Times.

Lionel Tate
Zdroj: FL DOC

Vraždy Tiffany prý stále lituje, pokusil se o sebevraždu

V roce 2011 ho ve vězení navštívili reportéři od CBS MIAMI a udělali s ním historicky první mediální výstup. Na otázku, komu by chtěl poslat z vězení vzkaz, 24letý vězeň odpověděl, že by to byla matka zavražděné Tiffany.

„Chci jí jen říct, že mě to mrzí. Protože to je vše, co ode mě kdy chtěla slyšet. Chci jen, aby věděla, že mi je to líto.“ Řekl, že se modlí za to, aby mu odpustila. Reportérka Michele Gillen se později telefonicky spojila s matkou oběti, která řekla, že Lionelovi už dávno odpustila.

V interview se dále přiznal, že se během pobytu ve vězení neúspěšně pokusil oběsit na plachtě, kterou si obmotal kolem krku. Později říkal, jak vzpomíná na zavražděnou Tiffany.

„Pamatuji si její úsměv. A jak jsme si hrávali předtím, než zemřela. Byla zdravá, krásná, plná života,“ řekl. 33letý Lionel Tate si svůj trest v současnosti odpykává v nápravné instituci Charlotte ve floridském městě Punta Gorda. Podle portálu My Crime Library by jej měli propustit v roce 2030. Otázkou zůstává, jak se svou svobodou naloží.

Domů
Sdílet
Diskuse