Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
4. března 2021 12:26
Čas čtení 1:16
Tereza Šnajdrová

ANO první, Piráti a STAN těsně druzí a propad ČSSD pod 5 %. Takto vypadá únorový volební model

ANO první, Piráti a STAN těsně druzí a propad ČSSD pod 5 %. Takto vypadá únorový volební model
Zdroj: Ivan Bartoš / Twitter
NEWS ČSSD
Uložit Uložené

ČSSD by se podle únorového volebního modelu do Sněmovny nedostala.

 
Made with Flourish

Podle únorového volebního modelu společnosti Median se hnutí ANO stále drží na prvním místě s 26,5 % hlasů, v závěsu jsou Piráti a STAN s 25 % a na třetí příčce zůstává trojkoalice SPOLU (ODS, KDU-ČSL a TOP 09) s 18,5 % hlasů. Velký propad zaznamenala strana ČSSD, která by získala pouze 4,5 % a nedostala by se tak do Sněmovny.

Doporučeno
Česká republika je v rámci Evropské unie nadprůměrně velká země. Nejsme jenom nějaká malá zemička, říká Pirát František Kopřiva Česká republika je v rámci Evropské unie nadprůměrně velká země. Nejsme jenom nějaká malá zemička, říká Pirát František Kopřiva 3. března 2021 16:04

Do volebního průzkumu, který probíhal od 1. února do 2. března 2021, se zapojilo 1048 respondentů starších 18 let. Median zjišťoval, kolik lidí by přišlo k volbám do Poslanecké sněmovny, pokud by se konaly již tento únor, ale také to, jak by voliči hlasovali.

Průzkum ukazuje na to, že tento rok by v porovnání s rokem 2017 k volbám přišlo více lidí, a to zhruba 64,5 % respondentů. Mezi volenými stranami se na první příčce stále drží hnutí ANO s 26,5 %, avšak jeho podpora mezi podnikateli klesá. Naopak mezi důchodci má hnutí stále podporu na úrovni 46,8 %.

Doporučeno
Povinné testování na covid-19 má platit také v Poslanecké sněmovně Povinné testování na covid-19 má platit také v Poslanecké sněmovně 4. března 2021 10:35

Druhé místo by obsadila koalice Pirátů a STAN s 25 %. Ta se těší především podpoře studentů, podnikatelů a také zaměstnanců. Trojkoalici SPOLU (ODS, KDU-ČSL a TOP 09) by u voleb podpořilo 18,5 % respondentů.

Největší pokles zaznamenala strana ČSSD, kterou by volilo pouze 4,5 % lidí, což by znamenalo, že by v února strana nepřekročila hranici nutnou pro vstup do Sněmovny.

Metodologie předvolebního výzkumu společnosti Median

> Vzorek byl složen z 1048 respondentů ve věku 18 a více.
> Použit byl kvótní výběr respondentů podle pohlaví, věku, vzdělání, kraje a velikosti sídla
> Statistická chyba činila+/-0,5 % u malých stran až +/- 3,5 % u velkých stran
> Sběr dat probíhal od 1. února do 2. března 2021.
> Výzkum byl realizován osobním dotazováním vyškolenými tazateli s využitím laptopů a dotazováním nezastižitelných skupin online.
Domů
Sdílet
Diskuse