Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
30. března 2021 22:36
Čas čtení 3:17
Vojtěch Vanda

Češi v desíti prohráli ve Walesu 1:0

Češi v desíti prohráli ve Walesu 1:0
Zdroj: Michael Steele/Getty Images
SPORT ČESKO
Uložit Uložené

Poslední zápas v reprezentační pauze vyšel pro Česko smolně.

Česká reprezentace vyzvala v posledním zápase reprezentační přestávky v kvalifikaci na mistrovství světa v Kataru Wales. Bohužel, zápas se nevydařil tak, jak měl, a tak po vyloučení Patrika Schicka a gólu Jamese prohrála reprezentace na ostrovech v poměru 1:0.

Doporučeno
Česko porazilo Estonsko 6:2 a splnilo povinnost i přes hrozivou úvodní a závěrečnou desetiminutovku Česko porazilo Estonsko 6:2 a splnilo povinnost i přes hrozivou úvodní a závěrečnou desetiminutovku 24. března 2021 22:36

Do třetice všeho dobrého? Český národní tým byl minimálně motivován toto přísloví živit. Po velmi vydařené reprezentační přestávce, během níž si poradil s outsiderem z Estonska 2:6 a domácí remíze s nejlepším týmem světa podle žebříčku FIFA Belgií, chtěl potvrdit svou formu a zkusit zvítězit proti ostrovnímu soupeři z Walesu na jeho hřišti. 


Tým totiž dokázal, že i bez čtveřice bundesligových hvězd, které se nemohly, kvůli obavám mateřských klubů z koronaviru zúčastnit zápasu v Edenu, že má kvalitní hráče i na lavičce. Proto jak Patrik Schick, tak ani Vladimír Darida, Pavel Kadeřábek či Jiří Pavlenka neměli jisté místo v základní jedenáctce.

A to se potvrdilo; do sestavy se totiž vrátili pouze Schick s Daridou, Pavlenku v brance nahradil vynikající Vaclík, a na Kadeřábkovo místo se přesunul po příchodu Daridy střelec gólu do belgické sítě Lukáš Provod. Do sestavy nenastoupil ani Antonín Barák.


Velšané si každopádně byli vědomi síly svého soupeře. S Belgií sami prohráli 3:1, přičemž je další zápas ve skupině nečekal, a tak prodlevu vyplnili zápasem s Mexikem, který zásluhou Kieffera Moora zvládli v poměru 1:0. Ten nicméně v základní sestavě nenastoupil.

Doporučeno
„Viděl jsem, jak převáží bedny plné jantaru.“ Legendární jantarová komnata se možná nachází u českých hranic „Viděl jsem, jak převáží bedny plné jantaru.“ Legendární jantarová komnata se možná nachází u českých hranic 29. března 2024 9:00

Proto hlavním jménem ze sestavy Walesu, které tak budilo největší respekt, bylo bývalého hráče Realu Madrid a navrátilce Tottenhamu, kapitána Walesu Garetha Balea, jemuž v útoku sekundoval záložník Manchesteru United David James. Z rozestavení 3–5–2 bylo znát, že se Velšané nechystali celých 90 minut bránit, ale měli zájem svého soupeře potrápit i ofenzivně.


Česká kanonáda

Češi nastoupili do zápasu v Cardiffu v lipově zelených dresech, domácí měli na sobě červenou. A lipoví začali aktivněji, a to jak ve statistice držení míče, tak ve střelách. Nejprve obstřelil bránu Dannyho Warda Jakub Jankto, a to již ve 3. minutě, na což navázal po krásné akci na jeden dotek střelou v 10. minutě. Třetí jeho střelecká příležitost přišla ve 13. minutě, kdy trefil boční síť, ale ani jednou velšský brankář nemusel zasahovat. Velšané hráli v bloku, podobně jako proti Belgii, a spoléhali se na vysoký pressing a brejky. Na Čechy tedy zbylo ujmout se režijní taktovky a tvorby hry.


V polovině prvního poločasu si míčem potykaly hlavně kopačky české obranné čtveřice. Wales rozehrávku soupeře bránil svědomitě, a velice nebezpečně vyrážel k české brance hlavně po zbytečné nedůslednosti hostů. Z nedůslednosti se přece jen zrodila první a největší šance domácích, která přišla v 36. minutě. Po centru z levé strany se nedomluvili Čelůstka s Bořilem, míč propadl k Baleovi, který pak prověřil připravenost Tomáš Vaclíka


Češi se snažili odpovědět ve 39. minutě, kdy se ve vápně otočil Schick a z místa vystřelil, nicméně balon Ward dokázal zkrotit. Na konci prvního poločasu pak znovu pálil Jakub Jankto, tentokrát již po páté, ale rána šla vysoko nad. Takže i přes kanonádu z české strany se šlo do šaten za bezbrankového stavu.

Doporučeno
Slavia je ve čtvrtfinále Evropské ligy! Výhra 2:0 byla vykoupena krví Koláře, Rangers dohrávali v devíti Slavia je ve čtvrtfinále Evropské ligy! Výhra 2:0 byla vykoupena krví Koláře, Rangers dohrávali v devíti 18. března 2021 22:57


Deset na deset

Začátek druhého poločasu byl pro Česko hororový. Po prvním souboji ve vápně Walesu dostal po dohrání souboje červenou kartu Patrik Schick, jelikož přísný sudí Hategan viděl jeho ruce při strkanici v obličeji bránícího Robertse. Na hrotu se tak po střídání Holeše objevil Krmenčík. Velšané potom ožili, začali být agresivnější, a snažili se přebrat režii. Češi se poté spoléhali spíše na brejky a jeden mohl vyjít už v 57. minutě, kdy Velšané střídali jednoho středního obránce, a Lukáš Provod, kdyby poslal míč pod Wardem, mohl poslat hosty do vedení.


V 59. minutě se Velšané rozhodli v tandemu zaútočit na Vaclíka, a hlavní roli hrál právě dříve zmíněný čahoun Moore, nicméně útočnou střelu z druhé vlny zvládl. Na druhé straně zase unikal Provod, který si chtěl vymodlit penaltu, každopádně u přísného Hategana neuspěl. Zajímavým úkazem byl fakt, že i když lipoví hráli v desíti, nebylo to vidět. Aktivně napadali, snažili se tvořit hru, a domácí překvapivě nepouštěli do vyloženějších šancí. 


A v 75. minutě se dokonce vyrovnaly síly na hřišti, a Roberts, který byl v souboji se Schickem a odnesl si z něj žlutou kartu, dostal v poslední čtvrthodinovce druhou, a šel ze hřiště. Každopádně hned v 79. minutě se mohli červení ujmout vedení nebýt brilantního Tomáše Vaclíka, jenž horko těžko uhájil nulu na kontě českého týmu před trojicí útočících ostrovanů. Bohužel, v 82. minutě se uvolnil Gareth Bale a poslal centr na Jamese, jenž vyhrál souboj s Bořilem a poslal domácí do vedení.


Poslední desetiminutovku tak museli Češi dotahovat. Ale ačkoliv si české mužstvo vytvořilo tlak, a dokonce mělo na kopačkách vyrovnávací branku, kterou však Čelůstkovi ukradl z kopačky ve druhé minutě nastavení Rodon, muselo sklonit hlavu a odjelo z Velké Británie s prázdnou.

Domů
Sdílet
Diskuse