Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
14. dubna 2021 7:22
Čas čtení 0:59
Ondřej Jarůšek

Policie nebude kontrolovat, zda se lidé podle mimořádného opatření schází jen ve dvojicích

Policie nebude kontrolovat, zda se lidé podle mimořádného opatření schází jen ve dvojicích
Zdroj: Policie ČR
NEWS KORONAVIRUS
Uložit Uložené

Policisté uvedli, že v otázce mimořádného opatření mají jasno.

Policisté nebudou kontrolovat, zda se lidé na veřejnosti či v soukromí schází jen ve dvojicích, jak to nařizuje mimořádné opatření ministerstva zdravotnictví. Pandemický zákon, který nahradil nouzový stav, se totiž prý váže jen k hromadným akcím, ale nemůže regulovat volný pohyb osob. Policisté o tom informovali v úterý večer na oficiálním Twitteru.

„V otázce shlukování osob v počtu dvou na veřejnosti i v soukromí má Policie ČR jasno. Mimořádné opatření ministerstvo zdravotnictví váže omezení pouze k ,hromadným akcím'. Pohyb osob ,na ulici', náhodná a neorganizovaná setkání nelze tímto opatřením pokrýt,“ píší policisté.

Doporučeno
Registrace očkování Covid 65+: Jak se zaregistrovat a kdy přijde řada na mladší ročníky Registrace očkování Covid 65+: Jak se zaregistrovat a kdy přijde řada na mladší ročníky 13. dubna 2021 11:06

V druhé části příspěvku pak policisté konstatují, že to, zda se lidé podle mimořádného opatření shlukují jen ve dvou, nebo ne, kontrolovat nebudou.

„Pandemický zákon ani zákon o ochraně veřejného zdraví nemůže plošně regulovat a omezovat volný pohyb osob, tj. ani jejich počet. Policisté tak nemohou a ani nebudou svoji kontrolní činnost orientovat tímto směrem,“ uzavírá policie.

Původně mělo od pondělí platit venkovní setkávání až 20 lidí, uvnitř se pak mělo scházet 10 osob. Nový ministr zdravotnictví Petr Arenberger (za ANO), který ve funkci nahradil bývalého šéfa rezortu Jana Blatného, však přišel s návrhem, podle kterého se mají venku i uvnitř scházet maximálně 2 lidé.

Domů
Sdílet
Diskuse