Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
4. května 2021 19:46
Čas čtení 0:45
Ondřej Jarůšek

Světelný nápis „velezrada“ na Pražském hradě nebyl přestupek ani trestný čin, rozhodla policie

Světelný nápis „velezrada“ na Pražském hradě nebyl přestupek ani trestný čin, rozhodla policie
Zdroj: organizace Zastavme velezradu
NEWS
Uložit Uložené

Za nápisem stála organizace Zastavme velezradu.

Promítání nápisu „velezrada“ na Pražský hrad nebylo přestupkem ani trestným činem. Policie se už tímto případem dále zabývat nebude. Informovala o tom Česká televize, které to oznámil mluvčí pražské policie Jan Rybanský. „V případu světelného nápisu na Pražském hradě jsme dospěli k závěru, že se nejednalo o trestný čin ani přestupek,“ řekl.

Za světelným nápisem stála organizace Zastavme velezradu, která jej na Pražský hrad promítla v noci na úterý 20. dubna. Stalo se tak krátce po oznámení podílu ruských agentů na explozích ve Vrběticích. Prezidentovi Miloši Zemanovi tehdy trvalo týden, než se k závažným informacím vyjádřil, což mu řada kritiků, včetně organizace Zastavme velezradu, vyčítala.

Doporučeno
Zastavme velezradu: Na Pražském hradě se v noci objevil nápis „velezrada“. Zeman je prý agentem nepřátelské země Zastavme velezradu: Na Pražském hradě se v noci objevil nápis „velezrada“. Zeman je prý agentem nepřátelské země 20. dubna 2021 8:24

Členové organizace tehdy prezidenta Zemana označili za vlastizrádce a agenta nepřátelské země. „Je velezrádcem, a jako takový nemůže být nadále v čele státu, jehož občané ho zvolili. Prosíme Parlament, aby konal a žaloval prezidenta republiky pro velezradu. Zbytek ať posoudí soud,“ napsala organizace Zastavme velezradu ve svém prohlášení.

Pár dní předtím došlo k protestu i u ruské ambasády v Praze, kterou několik lidí postříkalo kečupem. Policie tehdy zadržela skupinu osob. Tento případ policisté oznámili Úřadu městské části Prahy 6 pro podezření ze spáchání přestupků. Kečup měl symbolizovat krev Čechů, kteří při výbuchu muničního skladu ve Vrběticích zemřeli.

Domů
Sdílet
Diskuse