Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
15. května 2021 17:52
Čas čtení 0:52
Daniel Mikolášik

VIDEO: Izrael odpálil budovu v pásmu Gazy, v níž sídlila zahraniční média

VIDEO: Izrael odpálil budovu v pásmu Gazy, v níž sídlila zahraniční média
Zdroj: Getty Images/Fatima Shbair
NEWS
Uložit Uložené

13patrová budova se po náletu zhroutila.

Poté, co izraelská letadla v noci z pátku na sobotu zaútočila proti palestinskému hnutí Hamás v pásmu Gazy a radikálové útok opětovali, došlo k dalšímu útoku. Izraelská strana zasáhla budovu, v níž sídlila zahraniční média.

Kanceláře patřily tiskové agentuře AP (Associated Press), panarabské televizi Al-Džazíra a dalším zahraničním médiím. Jak informuje televizní stanice Al-Džazíra, izraelská armáda hodinu před útočným náletem varovala majitele budovy a její obyvatele, aby se evakuovali.

Doporučeno
Jako novinář jsem nemohl začít hystericky ječet a běžet do krytu, komentuje reportér David Borek boje v Izraeli (Rozhovor) Jako novinář jsem nemohl začít hystericky ječet a běžet do krytu, komentuje reportér David Borek boje v Izraeli (Rozhovor) 15. května 2021 13:06

Zatím není potvrzeno, zda se při útoku někdo zranil a také není zřejmé, proč se právě budova s ​​médii stala terčem náletu. 13patrová výšková budova se po několika výbuších zhroutila a zůstal po ní jen kouř, prach a trosky.

Safwat al-Kahl, reportér televize Al-Džazíra, se v době, kdy dostal zprávu o náletu hodinu před ním, nacházel v budově. Společně s kolegy začal shromažďovat co nejvíce z osobního a kancelářského vybavení a kamerové záznamy. V budově pracoval přes 11 let a ze střechy často vysílal živé zprávy.

Konflikt mezi Izraelem a Palestinou se vyostřil v pondělí a od té doby hlásí desítky mrtvých a stovky zraněných. Násilí v oblasti Blízkého východu pokračovalo už pátou noc. V Gaze od pondělí zahynulo nejméně 132 lidí, včetně 32 dětí a 21 žen.

Dalších 950 osob se zranilo, potvrdily tamní úřady. Izraelské úřady říkají, že mezi mrtvými v Izraeli byl voják hlídkující na hranici Gazy a šest civilistů včetně dvou dětí.

Domů
Sdílet
Diskuse