Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
15. června 2021 9:30
Čas čtení 6:05
Jakub Paulík

The Conjuring 3: co byla pravda a co fikce?

The Conjuring 3: co byla pravda a co fikce?
Zdroj: Warner Bros. Pictures
ZAJÍMAVOSTI
Uložit Uložené

Podle tvrzení Warrenových posedlo malého chlapce až 43 démonů. Někteří členové rodiny ale tvrdí, že si to vymysleli.

Démonologové Warrenovi se v The Conjuring 3 vydali po stopách okultistů, kteří prý zakleli malého chlapce Davida Glatzela. Duše démona se ale během provádění exorcismu dostala do Arneho Johnsona, přítele Davidovy sestry, který pod vlivem temných sil zavraždil člověka. 

Warrenovi proto požádali o radu otce Kastnera, který kdysi bojoval s tajemným kultem Disciples of Ram. Některé ze zmíněných událostí se skutečně staly, jiné si filmaři vymysleli. Co byla pravda a co jen fikce?

Článek obsahuje spoiler filmu.
Doporučeno
Nemáš svědomí? Možná funguje tvůj mozek jinak Nemáš svědomí? Možná funguje tvůj mozek jinak 22. května 2021 14:30
V tomto článku si přečteš:
  • Jak prý vypadal skutečný démon podle popisu údajně posedlého Davida.
  • Jaké byly příznaky jeho posednutí.
  • Co Warrenovi objevili v domě, ve kterém prý na Davida útočil démon.
  • Co měli okultisté společného s Annabelle.
  • Proč si vrah údajně posedlý démonem odseděl jen 5 let.

Rohy, kopyta a škrábance po celém těle

V červenci 1980 pomáhal David Glatzel s úklidem domu ve městě Brookfield ve státě Connecticut, do kterého se měl stěhovat 19letý Arne Cheyenne Johnson. Ten byl přítelem Davidovy sestry Debbie. Podle tvrzení Davida ho v ten den údajně napadl starší popálený muž s bílým plnovousem, který měl na sobě rifle a flanelovou košili, informoval v roce 1981 magazín People.

Chlapce prý shodil na vodní postel a vyhrožoval, že rodině ublíží. Tímto popisem událostí se inspirovali i tvůrci v The Conjuring 3. Ve filmu ale Davida ležícího na posteli napadne neznámá entita, která se skrývá přímo v posteli.

The Conjuring 3
Zdroj: Warner Bros. Pictures

Ve filmu později Warrenovi objevili, že se pod domem v oblasti postele nachází okultní předmět, kterým někdo na rodinu přivolal kletbu. Ve skutečnosti však jde o výmysl tvůrců. S podobným artefaktem se v daném případě nesetkali.

The Conjuring 3
Zdroj: Warner Bros. Pictures

David vypověděl, že po incidentu s popáleným mužem ho v okolí domu zpozoroval ještě několikrát. Později se začal v noci budit s křikem a na jeho těle našli rodiče škrábance a modřiny. Tehdy začali přemýšlet, zda jejich syna opravdu nepronásledují paranormální síly. Nakonec se rozhodli přivolat na pomoc démonology Warrenovi.

David jim podle People říkal, že ve snech pozoroval osobu s rohy a kopyty, velkýma černýma očima, hubenou tváří a se zvířecími rysy. Její zuby prý měly ostrý nepravidelný tvar a její uši byly špičaté. Mohlo se tedy zdát, že se chlapci zdálo o tradičním vyobrazení démonů, ale podle rodičů se s tím neměl kde setkat. Verze démona z filmu je značně odlišná.

Doporučeno
Před rituály s mrtvými se svlékla do naha. Byla poslední britskou čarodějnicí, nebo podvodnicí? Před rituály s mrtvými se svlékla do naha. Byla poslední britskou čarodějnicí, nebo podvodnicí? 24. března 2019 10:24

Jeho tělo se ohnulo, jako kdyby neměl kosti

Warrenovi začali krátce nato s prohlídkou domu. Všimli si, jak se prý některé objekty pohybovaly samy od sebe, přičemž ze suterénu slyšeli podivné zvuky, jako bouchání nebo vrčení. Podle Eda Warrena k nim dokonce promluvil hlas, který je upozornil na to, že všichni zemřou. U chlapce pozorovali, že měl na svůj věk nepřirozeně velkou sílu, a při jedné příležitosti ho údajně viděli i levitovat.

O svých zjištěních promluvili například v interview s paranormálním výzkumníkem Tonym Sperou, který spolupracoval s Warrenovými od poloviny 80. let. IMDb uvádí, že Tony Spera byl konzultantem na natáčení filmové série The Conjuring. 

Warrenovi prý byli svědky i toho, jak neznámá entita Davida škrtila, čímž na jeho krku zanechala červené otisky. David údajně začal zničehonic recitovat úryvky z Bible či z knihy Ztracený ráj od Johna Miltona.

Podle Debbie Glatzel, jeho sestry, byl postupem času stále více agresivní, uvádí The Mirror. Údajně své sestře vulgárně nadával, kopal ji nebo na ni plival. Při jedné příležitosti se prý tělo Davida ohýbalo tak, jako kdyby byl panenka bez kostí, tvrdila Debbie.

Vyzkoušej předplatné
za 129
a čti vše bez omezení
Přidej se k předplatitelům
nebo Odemkni článek přes SMS
Pošli SMS na 90211 s textem CLANEK 99483 a dočti tento článek.
Cena SMS za otevření článků je 89 Kč s DPH. Jak to funguje?
Dočti článek do konce za SMS v hodnotě 89 Kč. Jak to funguje?
POSLAT SMS
Čti články bez omezení celý měsíc – předplatné jen za 36 Kč navíc v porovnaní s jedním článkem. Jak to funguje?
POSLAT SMS
Čti bez omezení celý měsíc. Stačí poslat SMS (za 125 Kč). Jak to funguje?
POSLAT SMS

Co se dozvíš po odemknutí?

  • Kteří členové rodiny obvinili Warrenovi z podvodu.
  • Co víme o tajemném kultu z filmu.
  • Proč mohla být motivem vraždy i žárlivost.
  • Co říkali o Davidovi kněží, kteří ho navštívili v domě.
  • Proč soud odmítl obhajobu, která svalovala vraždu na démona.
Domů
Sdílet
Diskuse