Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
Tento článek je PR zpráva společnosti Heineken.
28. července 2021 15:45
Čas čtení 1:47
Sponzorovaný obsah

Desperados inspirovalo ke vzniku unikátních děl. Vydraž je a pomoz ostatním umělcům

GASTRO
Uložit Uložené

Tři umělci se nechali inspirovat nápojem Desperados a zvolili netradiční techniku tvorby jejich jedinečného díla.

Ochucená piva Desperados vyostřená tequilou odjakživa podněcovala temperament a svobodu osobnosti. Každý z nás je totiž jedinečný a originální. V tomto duchu piva Desperados inspirovala a podpořila také tři české výtvarníky, kteří své „já“ promítli do unikátních pestrobarevných maleb. Ty veřejnosti představují neotřele, včetně procesu tvorby. Nově vzniklá díla se inspirovala jednotlivými příchutěmi piva Desperados: Orignal, Mojito a letošní novinkou Sangré.

Inspiruj se a podpoř umělce

Svoboda a nespoutanost, s nimiž se značka Desperados pojí, tvoří odnepaměti základ každé umělecké scény. Proto se teď tři čeští tvůrci – Vladimír Strejček, Mára Čmára a Karel Cettl – spojili, aby veřejnost povzbudili ve vyjádření sebe sama. Vytvořili tři pestrobarevné malby, přičemž každá z nich představuje jednu ze tří příchutí.

Umělecká díla vznikala na průhledném plexiskle, aby mohla ilustrátory při tvůrčím procesu zachycovat kamera. Umělci proto dlouho zjišťovali, jaké barvy budou na plexisklo ideální, aby spolu nereagovaly a zároveň dobře držely. Zvláštností tvorby bylo, že díla vznikala reverzně.

Výtvarníci nejdříve malovali to, co by se tradičním způsobem malovalo až jako poslední.

Jak malby vznikaly krok po kroku, si můžeš podrobně prohlédnout na Facebooku Desperados.

„Každý jsme se snažili pro jednotlivé malby zvolit přístup, který je nám vlastní a který nás charakterizuje. Probudili jsme v sobě volnost, nesvazovali jsme se přílišnými přípravami. Naopak jsme na ‚plátno‘ z plexiskla přenesli inspiraci, která se zrodila v ten moment. Vybili jsme ze sebe maximum,“ říká k projektu Vladimír Strejček, jeden z umělců a šéf studia DRAWetc., které zapojené ilustrátory sdružuje.

Hotová díla vystaví Nadační dům Pekárna na Praze 7, který je součástí Nadace pro současné umění. Fanoušci je budou moci zároveň vydražit prostřednictvím online aukce na portálu Aukro.cz. Výtěžek z aukce posléze poputuje na podporu nadace.

Koho Desperados inspirovalo?

Vladimír Strejček se ilustracím věnuje od roku 1998, v současnosti tvoří také komiksy. Založil přední české vizuální studio DRAWetc. Podílel se na tvorbě grafiky pro přebaly několika hudebních alb, knih, na řadě storyboardů i animací. V roce 2013 stál u zrodu soutěže Raw Art Wrestling, které se účastní ilustrátoři z celého světa.

Vladimír Strejček
Zdroj: Desperados

Marek Kulhavý alias Mára Čmára je ilustrátor z pražské umělecké scény, který se zaměřuje na ilustrace editorialů, obálek časopisů, plakátu a komiksů. Jeho tvorba se vyznačuje výraznou barevností a kombinací analogových a digitálních médií.

Mára Čmára
Zdroj: Desperados

Karel Cettl je mladý nadějný ilustrátor se zálibou v concept artu, komiksech a ilustracích. Stojí například za ilustracemi ke komiksové adaptaci slavné básnické sbírky Kytice. Vystudoval paleontologii, vášeň pro život v dávných dobách se projevuje i v jeho umělecké tvorbě.

Karel Cettl
Zdroj: Desperados

Probuď v sobě umělce s novinkou Desperados Sangré

Okusit jižanský temperament teď můžeš i v naší zeměpisné šířce, a to díky osvěžující novince Desperados Sangré. Pivo ochucené tequilou, červeným hroznovým vínem a směsí koření vlije pořádnou dávku živelnosti na každou letní párty nebo setkání s kamarády. Příjemná chuť zažene žízeň a rozproudí divokou zábavu. Dobře vychlazené je skvělou volbou pro horké večery a zachutná i těm, kteří pivu obvykle neholdují.

Desperados
Zdroj: Desperados
Domů
Sdílet
Diskuse