Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
3. srpna 2021 15:24
Čas čtení 1:48
Dominik Vetrák

RECENZE: Quo vadis, Aida?

RECENZE: Quo vadis, Aida?
Zdroj: Deblokada Film
FILMY A SERIÁLY FILMY 2021 NOVÉ FILMY
Uložit Uložené

Jeden z nejemotivnějších filmů posledního období zpracovává skutečnou událost, která otřásla světem.

Jasmila Žbanić je producentka, scenáristka a režisérka původem z Bosny. Tyto úkoly zastávala i při tvorbě historického dramatu Quo vadis, Aida? (Kam jdeš, Aido?). Snímek zaznamenává hrůzostrašné události ve městě Srebrenica v Bosně, kam v červenci 1995 vnikly jednotky srbských vojáků pod vedením generála Ratka Mladiće. Jde o historické události, takže se nedá mluvit o spoilovaní, ale i tak bychom chtěli, abys co nejvíce z těchto událostí zažil při sledování filmu.

Hlavní hrdinkou filmu je Aida, překladatelka pro Organizaci Spojených národů. OSN mělo při Srebrenici základnu, kam uchýlili civilisty poté, co utíkali před srbskými vojáky. Velitelé na základně byli bez pomoci shora a přímých rozkazů bezmocní. Srbským jednotkám se poddali a ty si tedy mohly dělat, co jen chtěly.

Doporučeno
Toto je 10 nejsledovanějších filmů od Netflixu. Většinou jde o průměrné či podprůměrné akční nesmysly Toto je 10 nejsledovanějších filmů od Netflixu. Většinou jde o průměrné či podprůměrné akční nesmysly 22. července 2021 12:59

Aide se podařilo na základnu dostat své dva syny a manžela. Podaří se jí je však zachránit i v momentě, kdy k základně dorazí autobusy a generál Mladić?

Film Quo vadis, Aida? je strhujícím pohledem na obrovskou tragédii a genocidu, při níž zemřely tisíce nevinných lidí. Nizozemské jednotky NATO tomu nedokázaly zabránit a tisíce žen a dětí se dívaly, jak srbští vojáci odvážejí jejich manžele, bratry a otce někam, odkud se již nevrátí.

Domů
Sdílet
Diskuse