Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
22. srpna 2021 18:42
Čas čtení 0:55
Adam Smeták

Nizozemský filmový festival zavede genderově neutrální ceny. Už nebude rozlišovat mužské a ženské kategorie

Nizozemský filmový festival zavede genderově neutrální ceny. Už nebude rozlišovat mužské a ženské kategorie
Zdroj: Gabriel Kuchta/Getty Images
NEWS
Uložit Uložené

Nizozemci tak navazují na festival Berlinale, který zavedl totéž.

Nizozemské filmové ceny přestanou udělovat samostatné sošky v ženské a mužské kategorii za nejlepší herecký výkon. Namísto toho bude počínaje letošním rokem jen jedna, genderově neutrální kategorie, v níž se budou moc utkat všechny osoby nehledě na jejich rod. Podle pořadatelů to povede k větší rovnosti. Informuje o tom deník NL Times.

Jediná – genderově neutrální – kategorie bude také v rámci udělování cen za vedlejší herecký výkon. Filmová ocenění, která v Nizozemsku nesou název Gouden Kalf (Zlaté tele), se budou udílet od 29. září do 4. října. Podle organizátorů se o změně v kategoriích rozhodlo s nadějí, že povede k větší diverzitě

„Chceme spojovat všechny tvůrce bez ohledu na pohlaví a společenské postavení. Filmové ceny mají být koneckonců především o uměleckých schopnostech,“ vysvětlila ředitelka Nizozemské filmové akademie Jenny Booms.

Domů
Sdílet
Diskuse