Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
1. září 2021 11:37
Čas čtení 1:04
Martin Adam Pavlík TASR

Nový, kolumbijský variant koronavírusu môže byť odolný voči vakcínam, obáva sa WHO

Nový, kolumbijský variant koronavírusu môže byť odolný voči vakcínam, obáva sa WHO
Zdroj: Wikimedia/Felipe Esquivel Reed
ZAJÍMAVOSTI
Uložit Uložené

Variant odborne označovaný ako B.1.621 nazýva zdravotnícka agentúra OSN vo svojej klasifikácii písmenom gréckej abecedy mí.

Svetová zdravotnícka organizácia (WHO) nepriniesla v utorok ani trochu dobré správy a opäť znepokojila svet. Oznámila totiž, že momentálne monitoruje ďalší nový variant koronavírusu, prvýkrát zaznamenaný v januári v Kolumbii. Problematický má byť preto, lebo existujú obavy, že by mohol byť odolný voči súčasným vakcínam.


Variant odborne označovaný ako B.1.621 nazýva zdravotnícka agentúra OSN vo svojej klasifikácii písmenom gréckej abecedy mí. WHO ho v súčasnosti považuje za takzvaný  variant záujmu, ktorý je potrebné ďalej monitorovať. Má totiž viacero mutácií indikujúcich riziko rezistencie voči očkovacím látkam.

Práve to je dôvodom, prečo je podľa WHO potrebné vykonať ďalšie štúdie, ktoré by prispeli k jeho lepšiemu poznaniu. V pandemickom bulletine, ktorý WHO vydáva pravidelne každý týždeň, sa uvádza: „Variant mí disponuje súborom mutácií, ktoré poukazujú na vlastnosti, ktoré by mohli potenciálne viesť k tomu, že vírus unikne imunitnému systému.“

Domů
Sdílet
Diskuse