Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
Vyzkoušej REFRESHER+ jen za 25 Kč
12. listopadu 2021 11:12
Čas čtení 1:45
Radim Šlechta

Piráti hlasují o vstupu do vlády. Jakub Michálek ministrem nebude

Piráti hlasují o vstupu do vlády. Jakub Michálek ministrem nebude
Zdroj: Piráti
NEWS
Uložit Uložené

Česká Pirátská strana bude do pondělka hlasovat o tom, zda vstoupí do vlády. Případná vláda SPOLU a STAN by ale stále měla většinu hlasů.

Po pondělním podepsání koaliční smlouvy uskupením SPOLU a PirSTAN nyní Piráti hlasují o tom, jestli vstoupí do nové vlády. Informovali o tom na svém Twitteru. Ve vládě by buď jejich zástupcům, nebo členům hnutí STAN mělo přitom podle koaliční smlouvy náležet sedm ministerských resortů. Jejich zástupkyně Olga Richterová se také stala místopředsedkyní Poslanecké sněmovny.

„Hlasování bude probíhat do pondělí večer, kdy budou oznámeny výsledky. Ke schválení vládní účasti je třeba 3/5 hlasů bez ohledu na počet hlasujících,“ napsala na Twitter Česká pirátská strana. Uvádí, že výsledek hlasování bude pro stranu závazný. 

Podle Ivana Bartoše udělali v minulých týdnech zástupci strany vše pro to, aby se jejich programové hodnoty promítly i do programového prohlášení nové vlády, kterou měli Piráti tvořit společně se Starosty a koalicí SPOLU. „Chceme, aby budoucnost naší země nebrzdily osobní a obchodní zájmy oligarchů a kmotrů, abychom se díky systémovým změnám vymanili z atmosféry korupce, trvajícího deficitu právního státu, ekonomické či covidové krize,“ píše Bartoš na Twitter.

Podle něj je teď prý řada na ostatních členech Pirátů, aby podmínky ve smlouvě ratifikovali a vyjádřili se, zda chtějí, aby se na vedení země strana v následujících čtyřech letech podílela. „Chceme, aby budoucnost naší země nebrzdily osobní a obchodní zájmy oligarchů a kmotrů, abychom se díky systémovým změnám vymanili z atmosféry korupce, trvajícího deficitu právního státu, ekonomické či covidové krize,“ píše Bartoš.

Do nové vlády by tak jako tak neměl usednout poslanec Jakub Michálek, který to kolegům podle Respektu oznámil dnes na uzavřeném stranickém fóru. Piráti totiž v minulosti řešili kumulaci jeho funkcí. Je totiž také předsedou poslaneckého klubu. Podle pirátského kodexu je kumulace funkcí zakázána.

Redakce magazínu REFRESHER Jakuba Michálka kontaktovala s žádostí o vyjádření.

„Ačkoliv by mě Ivan Bartoš rád měl ve vládě na hlídání kvality legislativy, nakonec jsme se po poradě dohodli nominaci stáhnout, abychom získali pevnější podporu pro koalici a mohli ve vládě realizovat sliby, které jsme dali našim voličům,“ řekl pro REFRESHER.
Doporučeno
Jakub Michálek: Ivan Bartoš by mě měl ve vládě rád, ale nominaci jsme po poradě stáhli. Důležitější jsou pro nás sliby voličům Jakub Michálek: Ivan Bartoš by mě měl ve vládě rád, ale nominaci jsme po poradě stáhli. Důležitější jsou pro nás sliby voličům 12. listopadu 2021 15:26

Pokud by se Piráti nakonec rozhodli odejít do opozice, musela by se změnit koaliční smlouva mezi nimi a hnutím STAN. Ta totiž uvádí, že po volbách půjdou buď obě strany do vlády nebo do opozice. Když nakonec Piráti v opozici skončí, nová vláda SPOLU a STAN bude mít stále většinu sněmovních hlasů.

Domů
Sdílet
Diskuse