Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
4. prosince 2021 9:39
Čas čtení 0:44
Jakub Paulík TASR

Podle americké tajné služby plánují Rusové začátkem roku 2022 invazi na Ukrajinu. Prezident USA je prý připraven jednat

Podle americké tajné služby plánují Rusové začátkem roku 2022 invazi na Ukrajinu. Prezident USA je prý připraven jednat
Zdroj: TASR/Jakub Kotian
ZAJÍMAVOSTI RUSKO UKRAJINA
Uložit Uložené

Kreml tyto informace popírá.

Začátkem roku 2022 plánuje Rusko podle amerických tajných služeb vojenskou ofenzívu na Ukrajině. Odhadují, že by na ní mohlo participovat až 175 tisíc vojáků. Tajné služby také údajně zaznamenaly zvýšenou informační aktivitu, jejímž cílem jsou USA a NATO.

S informací přišla agentura AP, jejímž zdrojem je nejmenovaný představitel administrativy USA. Přibližně polovina vojáků se již rozmístila poblíž hranic s Ukrajinou, odhadují tajné služby.

Doporučeno
Rusko shromáždilo u hranic s Ukrajinou více než 94 000 vojáků, tvrdí ministr obrany Reznikov. Eskalaci očekává v lednu Rusko shromáždilo u hranic s Ukrajinou více než 94 000 vojáků, tvrdí ministr obrany Reznikov. Eskalaci očekává v lednu 3. prosince 2021 21:51

Kyjev avizoval, že v blízkosti hranic zaznamenali aktivitu 94 tisíc ruských vojáků. Ukrajinský ministr obrany Oleksij Reznikov odhaduje rozsáhlou eskalaci na leden příštího roku. Diplomatickými prostředky chtějí zajistit, aby k invazi nedošlo. Kreml uvedené informace popřel a tvrdí, že jde o provokaci a stupňování napětí.

Prezident USA Joe Biden na tyto zprávy reagoval přípravou obranných opatření. O situaci by měl ruský prezident Vladimir Putin jednat s Joeem Bidenem prostřednictvím videorozhovoru. Předpokládá se, že by si mohli zavolat v úterý 7. prosince.

Putin chce od Bidena záruku, že Ukrajina se nestane součástí NATO. Kromě toho by si měl Putin volat i s prezidentem Ukrajiny Volodymyrem Zelenským. Joe Biden prohlásil, že USA v případě ruské invaze podniknou kroky, které by měly postup Ruska ztížit.

Domů
Sdílet
Diskuse