Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
Vyzkoušej REFRESHER+ jen za 25 Kč
11. prosince 2021 18:40
Čas čtení 2:06
Tímea Krauszová

VIDEO: USA zasáhla ničivá tornáda. Poničila domy pro seniory i velkosklad Amazonu, pod troskami byli lidé uvězněni

VIDEO: USA zasáhla ničivá tornáda. Poničila domy pro seniory i velkosklad Amazonu, pod troskami byli lidé uvězněni
Zdroj: TASR/AP
NEWS SPOJENÉ STÁTY AMERICKÉ (USA)
Uložit Uložené

Záchranné akce probíhají od brzkého rána.

V noci na sobotu se přes několik států USA přehnaly vichřice a tornáda. Vyžádaly si nejméně 70 obětí. Přírodní živel strhával střechy a v poničených budovách zůstalo uvíznuto několik lidí, informovala v sobotu zpravodajská stanice Sky News. Přetrvávají obavy, že počet obětí brzy překoná i stovku. Více než 60 tisíc lidí je aktuálně bez přístupu k elektřině.

Ničivé počasí

Podle CNN zasáhlo státy Arkansas, Oklahoma, Tennessee či Missouri nejméně 30 tornád během noci z pátku na sobotu. Více než 320 kilometrů dlouhou oblast zasáhlo jedno mohutné, dlouhotrvající tornádo. Pro oblast, kde žije asi 55 milionů lidí, platila výstraha před silnými bouřemi.

Kentucký guvernér Andy Beshear novinářům řekl, že jeho stát „již dlouho nezažil tak ničivou tornádovou katastrofu“ jako v noci na sobotu. Počet obětí lidských životů bude podle něj pravděpodobně vyšší než pět desítek a možná se vyšplhá až ke stovce.

Doporučeno
Nová Billie Eilish i Kanye. Těchto 5 zahraničních alb by ti v květnu nemělo uniknout Nová Billie Eilish i Kanye. Těchto 5 zahraničních alb by ti v květnu nemělo uniknout 30. dubna 2024 14:30

„Byla to jedna z nejtěžších nocí v dějinách Arkansasu,“ řekl Beshear, který už vyhlásil nouzový stav. Značně zdevastováno je zejména město Mayfield. V tamní továrně na výrobu svíček bylo během bouře 110 zaměstnanců. V továrně v posledních dnech pracovali prakticky každý den ve snaze vyrobit všechny vánoční objednávky včas.

Z trosek vytáhli mnoho lidí, některé zaživa, některé už mrtvé. „Obáváme se, že o život přišlo alespoň tucet z nich,“ řekl guvernér. Videa a fotografie na Twitteru postupně ukazují rozsah škod, které tornádo napáchalo. Na místě zůstaly jen trosky z budovy a pokroucené kovové konstrukce. Záchranáři se přes ně přehrabují ručně.

Jeden člověk zahynul i v místním domově důchodců. V rozvalinách budovy v městečku Monette, okres Craighead, uvěznil přírodní živel dvacítku lidí, kterých se však až na jednoho z nich nakonec podařilo vysvobodit. Těžká zranění utrpělo pět osob a několik dalších zranění menšího charakteru. Pečovatelské zařízení má 86 lůžek.

Propadnutá střecha Amazonu

Nejméně pět mrtvých a několik zraněných hlásí také stát Illinois, kde se propadla střecha velkoskladu společnosti Amazon. Podle CNN a aktuálních informací na místě zemřeli minimálně dva lidé. Celou sobotu probíhají záchranné akce.

Tři lidé zase zahynuli ve státě Tennessee na jihovýchodě Spojených států; jedna osoba zemřela a několik dalších utrpělo zranění, když se tornádo přehnalo přes jeden domov důchodců ve státě Arkansas; a přinejmenším jeden mrtvý je potvrzen ve státě Missouri.

Doporučeno
Ovládla Coachellu i srdce jednoho z nejžádanějších herců současnosti. Kde se vzala Sabrina Carpenter? Ovládla Coachellu i srdce jednoho z nejžádanějších herců současnosti. Kde se vzala Sabrina Carpenter? 29. dubna 2024 10:30

Tornádo je vír, který se nachází pod základnou bouřkového oblaku a dotýká se zemského povrchu. Většinou má tvar nálevky nebo sloupu, který vychází z bouřkové oblačnosti.
Rychlosti větru v takovém víru mohou dosahovat vysokých hodnot, až stovky kilometrů za hodinu, vysvětlují meteorologové.

Domů
Sdílet
Diskuse