Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
26. prosince 2021 13:16
Čas čtení 0:46
Kamila Šebestová TASR

Rada NATO-Rusko bude zasedat v lednu. Vztahy jsou na nejhorší úrovni od studené války.

Rada NATO-Rusko bude zasedat v lednu. Vztahy jsou na nejhorší úrovni od studené války.
Zdroj: TASR/AP
NEWS RUSKO UKRAJINA
Uložit Uložené

Rusko včera stáhlo přes 10 tisíc vojáků z hranic s Ukrajinou. V jejich okolí však zůstávají desítky tisíc dalších vojáků.

Vztahy Ruska s členskými zeměmi NATO jsou na bodě mrazu. Experti mluví o nejhorší situaci od studené války. Generální tajemník NATO Jens Stoltenberg proto svolal schůzku s představiteli Ruska na 12. a 13. ledna.

Na rusko-ukrajinské se však zatím pohybují desítky tisíc vojáků. Do konce února jich má být téměř 200 tisíc.

Ukrajina, Vojsko, Rusko, vojna, Donbas
Zdroj: TASR/AP/Alexei Alexandrov

Západní státy nedávno obvinily Rusko z přesunů svých jednotek u hranice s Ukrajinou. Tento pohyb vojáků vyvolal obavy, že Moskva připravuje invazi na území svého souseda.

Několik zemí, včetně USA, pohrozilo Rusku v takovém případě sankcemi. Moskva obvinění odmítla a popírá jakýkoli agresivní úmysl proti Ukrajině.

Doporučeno
Rusko stahuje 10 tisíc vojáků z hranice s Ukrajinou Rusko stahuje 10 tisíc vojáků z hranice s Ukrajinou 25. prosince 2021 16:25

Na tomto zasedání budou tedy členské země vyjednávat s Ruskem o situaci na ukrajinsko-ruských hranicích. Šéf NATO Jens Stoltenberg řekl, že je ochoten v určitých věcech Rusku ustoupit. Nebude však dělat žádné kompromisy při základních principech.

„Nemůžeme dělat kompromisy v souvislosti s právem NATO chránit a bránit všechny spojence. Nemůžeme dělat kompromisy v otázce základního principu práva každého národa zvolit si vlastní cestu,“ oznámil šéf NATO Jens Stoltenberg.

Je tedy otázkou, zda zasedání Ruska a NATO přispěje ke snížení eskalace na hranicích.

Ačkoli podle několika expertů by Rusko v této situaci Ukrajinu vojensky nenapadlo, situaci je obtížné předvídat.

Ukrajina, vojna, Rusko
Zdroj: Getty Images/Ukrainian Presidency/Handout/Anadolu Agency
Domů
Sdílet
Diskuse