Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
Refresher Česko
Otevřít v aplikaci Refresher
Stáhnout
X
27. prosince 2021 14:09
Čas čtení 0:39
Martin Adam Pavlík TASR

Rusko v blízkosti ukrajinských hranic nacvičovalo odražení leteckého útoku

Rusko v blízkosti ukrajinských hranic nacvičovalo odražení leteckého útoku
Zdroj: FOTO TASR/AP
POLITIKA RUSKO UKRAJINA
Uložit Uložené

Napětí mezi Ruskem a Ukrajinou neutichá.

Minulý týden jsme informovali, že více než 10 000 ruských vojáků ukončilo měsíc trvající cvičení v blízkosti ukrajinských hranic. Manévry ruské armády způsobovaly v posledních týdnech vážné diplomatické znepokojení. Odehrávaly se ve více regionech, včetně Rostovské oblasti, Kubáně či Krymu, anektovaného v roce 2014. 

V pondělí 27. prosince podle agentury Reuters informoval ruský Západní vojenský okruh, že ruská armáda podnikla další vojenské cvičení, jehož cílem byl nácvik odražení rozsáhlého leteckého útoku potenciálního nepřítele.

Ukrajina, Vojsko, Rusko, vojna, Donbas
Zdroj: TASR/AP/Alexei Alexandrov

Manévrů se zúčastnilo kolem 1000 vojáků. Někteří se po skončení cvičení začali vracet na své trvalé základny, uvedla agentura Interfax. Nácvik obrany proti vzdušnému úderu se uskutečnil právě v době rostoucího napětí na hranicích s Ukrajinou. 

Kyjev a Západ obviňují Rusko z toho, že v této oblasti rozmístilo až 100 000 vojáků. Moskva tvrdí, že se obává o svou bezpečnost kvůli údajné snaze Severoatlantické aliance (NATO) rozmísťovat zbraně v zemích sousedících s Ruskem. 

Kreml od NATO žádá bezpečnostní záruky. Severoatlantická aliance by se měla podle Moskvy zavázat, že nepřijme žádné další východoevropské země.

Domů
Sdílet
Diskuse