Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
8. ledna 2022 16:18
Čas čtení 2:05
Tímea Krauszová

Za jeden den byly ve Francii zavražděny tři ženy, vrazi jsou zřejmě jejich partneři. Jde o „pandemii“ genderově podmíněných vražd

Za jeden den byly ve Francii zavražděny tři ženy, vrazi jsou zřejmě jejich partneři. Jde o „pandemii“ genderově podmíněných vražd
Zdroj: Getty Images/Michael Ciaglo
NEWS FRANCIE
Uložit Uložené

Aktivistky jsou pobouřené, ale nepřekvapilo je to. Partnerské násilí může vyústit ve vraždu a pandemie situaci žen zhoršila.

Prvního ledna byly ve Francii zavražděny tři ženy, všechny byly zřejmě oběťmi svých současných nebo bývalých partnerů. Situace kolem tzv. femicidy nebo-li vražd žen se v zemi stává neúnosnou, lidskoprávní aktivisté i OSN hovoří o stínové pandemii genderově podmíněného násilí, která probíhá vedle té zdravotní. Podle CNN jsou aktivisté šokováni vraždami, ale nepřekvapili je.

„Násilí nekončí ani během nového roku,“ řekla pro americkou stanici mluvčí organizace Nous Toutes Marylie Breuil. Nous Toutes ve Francii bojuje za práva žen a rovnost pohlaví a dlouhodobě upozorňuje na nedostatečné kroky ze strany vlády, aby těmto vraždám předcházela. Pandemie přitom situaci žen, které zažívají násilí ze strany partnera, zhoršila. Musí s ním zůstávat v jedné domácnosti mnohem déle a nemají tolik možností odejít.

Příšerná smrt, které se dalo předejít

Jednou z obětí je 56letá žena, kterou našli mrtvou s nožem v hrudi. Na místo přijela policejní hlídka, která byla přivolána, protože se partneři hádali a rušili noční klid. V případě už vyšetřují jednoho podezřelého muže.

Doporučeno
Uřízl si uši, nos a prsty, chystá se na amputaci zdravé nohy a rozpůlení penisu. Anthony chce vypadat jako mimozemšťan Uřízl si uši, nos a prsty, chystá se na amputaci zdravé nohy a rozpůlení penisu. Anthony chce vypadat jako mimozemšťan 7. října 2023 11:00

Další obětí je 28letá vojáčka. Našli ji ubodanou, v souvislosti s případem zadrželi jejího jedenadvacetiletého partnera. Vyšetřovatelé v jiné části země zase podezírají 60letého muže, exmanžela třetí oběti. 45letou ženu našli mrtvou v kufru auta v Nice, podle všeho ji uškrtil.

Domů
Sdílet
Diskuse