Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
Refresher Česko
Otevřít v aplikaci Refresher
Stáhnout
X
8. ledna 2022 18:45
Čas čtení 0:54
Tímea Krauszová

Britský admirál: Ruské ponorky ohrožují podmořskou síť internetových kabelů, které používá téměř celý svět

Britský admirál: Ruské ponorky ohrožují podmořskou síť internetových kabelů, které používá téměř celý svět
Zdroj: POIS Yuri Ramsey/Australian Defence Force via Getty Images
NEWS RUSKO VELKÁ BRITÁNIE
Uložit Uložené

Tvrdí to britský admirál, který vyjádřil obavy z toho, jak by mohli Rusové kabely zneškodnit nebo zneužít.

Šéf britských vojenských sil sir Tony Radakin upozorňuje na přítomnost ruských ponorek podezřele blízko sítě podmořských internetových kabelů, které prakticky spojují svět a přenášejí obrovské množství informací. Jedná se o „skutečný informační systém světa“ a v případě, že by ponorky kabely poškodily, Velká Británie by to považovala za vojenský útok. Sir Radakin to řekl v rozhovoru pro The Times.

Doporučeno
Při protestech v Kazachstánu zemřelo 164 lidí včetně trojice dětí Při protestech v Kazachstánu zemřelo 164 lidí včetně trojice dětí 9. ledna 2022 15:36

Stále vyšší aktivita ruských ponorek

Admirál Radakin byl kdysi šéfem Královského vojenského námořnictva, od října 2020 je šéfem armády, informují Sky News. Podle jeho slov za posledních 20 let eviduje stále vyšší aktivitu ruských ponorek. Říká, že Moskva by tak mohla ohrozit a dokonce i zneužít podmořské kabely, které spojují svět.

„Tudy prochází většina světových informací. Rusko si vybudovalo schopnost ohrozit tyto podmořské kabely.“ Země má navíc i mnohem lepší zbraně než Velká Británie.

Důkazem ruské aktivity v britských vodách je také kolize britské válečné lodi s ruskou útočnou ponorkou. Došlo k ní ještě koncem roku 2020, potvrdilo to britské ministerstvo obrany, z jehož prohlášení v pátek citovala stanice Svobodná Evropa. Incident zachytil filmový štáb, který na lodi právě natáčel epizodu dokumentu Warship: Life at Sea. Ten v současnosti vysílají na TV stanici Channel 5.

„Naše námořní síly často sledují pohyb cizích plavidel se záměrem zajistit ochranu Spojeného království,“ zní stanovisko resortu obrany. Pro BBC dodali, že je nepravděpodobné, že by se ruská ponorka úmyslně srazila se sonarovým kabelem britské fregaty.

Domů
Sdílet
Diskuse