Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
Vyzkoušej REFRESHER+ jen za 25 Kč
31. ledna 2022 7:06
Čas čtení 1:03
Martin Mičuda

Test elektrických SUV – vyhrálo Audi, BMW, Mercedes-Benz, nebo Tesla?

Test elektrických SUV – vyhrálo Audi, BMW, Mercedes-Benz, nebo Tesla?
Zdroj: Tesla
TECH ELEKTROMOBILY
Uložit Uložené

Společným znakem velkých SUV je nejen elektrický pohon, ale také porce síly a v neposlední řadě váha.

Britský Carwow a jeho hlavního protagonistu asi není třeba představovat, protože Mat Watson díky řadě zajímavých srovnání povýšil tento automobilový projekt mezi ty nejsledovanější na světě. Nyní jsme svědky dalšího pozoruhodného měření sil, kde si svůj hlavní úkol střihly výkonné elektromobily značek Audi, BMW, Mercedes-Benz a Tesla.

Doporučeno
Shelby si vzalo do parády Ford F-150 Raptor. Výsledkem je nekompromisní terénní monstrum Shelby si vzalo do parády Ford F-150 Raptor. Výsledkem je nekompromisní terénní monstrum 31. ledna 2022 7:30

Konkrétně se měřily modely e-tron S, iX 50, EQC 400 a Model X, tedy ty největší a nejluxusnější elektrické SUV modely daných značek. Jejich společným znakem je nejen elektrický pohon, ale také porce síly a v neposlední řadě váha: 

  • Audi e-tron S – 3 elektromotory, 503 koní, 970 Nm a 2 620 kg
  • BMW iX 50 – 2 elektromotory, 523 koní, 765 Nm a 2 510 kg
  • Mercedes-Benz EQC 400 – 2 elektromotory, 408 koní, 760 Nm a 2 420 kg
  • Tesla Model X – 2 elektromotory, 541 koní, 755 Nm a 2 460 kg

Tradiční trojice disciplín (akcelerace z místa, pružné zrychlení a brzdění) ukázala jednotlivé vítěze i poražené. Za nejkratší konec podle očekávání táhl nejslabší účastník, tedy EQC, které výkonnostně jednoduše nestačilo.

Naopak nejvíce se dařilo BMW, které si umělo poradit v rychlostní disciplíně i s nejsportovnějším modelem testu, tedy s Audi, které pohánějí až 3 motory. Problémem BMW však může být elektronicky limitovaná maximálka „jen“ 200 km/h.

Kromě hlavního souboje jsme se ovšem dozvěděli i vskutku zajímavé informace o poklesu stavu baterie po jednotlivých rychlostních zkouškách. Šlo hned o několik procent během pár minut, což je na jedné straně pochopitelné v kontextu samotného výkonu a hlavně váhy jednotlivých aktérů, na druhé straně to ukazuje rezervy elektromobilů.

Domů
Sdílet
Diskuse