Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
31. ledna 2022 19:26
Čas čtení 1:11
Daniel Mikolášik TASR

Na Ukrajině odhalili provokatéry, kteří měli vyvolat násilné nepokoje

Na Ukrajině odhalili provokatéry, kteří měli vyvolat násilné nepokoje
Zdroj: Ilustrační foto: TASR/AP
NEWS RUSKO UKRAJINA
Uložit Uložené

Záměrem skupiny bylo podle policie „podkopat a destabilizovat situaci na Ukrajině“.

V Kyjevě v neděli zadrželi skupinu lidí, kteří plánovali vyvolat masivní nepokoje za použití násilí. Odehrát se měly 31. ledna v blízkosti prezidentské kanceláře za účasti asi 5 tisíc lidí. Na brífinku v Kyjevě to v pondělí oznámili ministr vnitra Denys Monastyrskyj a šéf národní policie Ihor Klymenko.

Doporučeno
Rusko přesunulo do Běloruska techniku pro společné vojenské cvičení. USA se obávají, že odtud napadne Ukrajinu Rusko přesunulo do Běloruska techniku pro společné vojenské cvičení. USA se obávají, že odtud napadne Ukrajinu 29. ledna 2022 17:49

Jak informoval zpravodajský web Hromadske radio, oba představitelé bezpečnostních složek konstatovali, že záměrem bylo „podkopat a destabilizovat situaci na Ukrajině“.
Dodali, že akce v Kyjevě měla být první ze série shromáždění, další se měly odehrát v Sumské, Černihivské, Poltavské a Čerkaské oblasti.


Podle Monastyrského mělo být v davu asi 1500 provokatérů, kteří by vyvolávali roztržky s policisty. Organizátoři měli údajně i připravenou „umělou krev“.


K dispozici měli i skupinu lékařů, kteří by natáčeli „zranění“ účastníků potyček a poskytovali je televizím. Kromě toho se prý útočníci chystali podpalovat pneumatiky, používat dýmovnice a ohňostroje a využívat radiostanice ke koordinaci davu.

ukrajinavojskávojaciarmáda
Zdroj: TASR/AP

Klymenko na tiskové konferenci informoval, že policie prověřuje možné propojení zadržených s Ruskem a militanty v Donbasu. Upřesnil, že vyšetřovatelé jsou v procesu „identifikace objednavatelů a těch, kteří by z protestů profitovali“. Dodal současně: „Víme, kdo má z takové destabilizace situace na Ukrajině prospěch“.

Organizátoři prý plánovali na akci vyčlenit celkem milion hřiven (766 tisíc korun). Podle Klymenka „pasivní“ účastníci měli dostat v přepočtu asi 600 korun za akci, aktivnější od 900 korun a ti nejradikálnější přes 50 tisíc korun. Protestní shromáždění, které přerostlo v násilnosti, se v Kyjevě před budovou parlamentu odehrálo i 25. ledna.

Doporučeno
V Minecraftu najdeš knihovnu plnou článků zakázaných novinářů. Tyto texty jsou v jejich zemích tabu, hra nikoliv V Minecraftu najdeš knihovnu plnou článků zakázaných novinářů. Tyto texty jsou v jejich zemích tabu, hra nikoliv 29. dubna 2024 17:30

Zranilo se během něj 21 lidí. Situace na Ukrajině je již několik týdnů krajně napjatá, což souvisí s přesuny ruských jednotek k hranicím s Ukrajinou i s četnými vojenskými cvičeními ruské armády. Vláda v Kyjevě i Západ se obávají, že tato eskalace by mohla vyústit ve vpád ruských jednotek na ukrajinské území. Moskva takový úmysl popírá.

Domů
Sdílet
Diskuse