Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
Refresher Česko
Otevřít v aplikaci Refresher
Stáhnout
X
7. února 2022 18:30
Čas čtení 1:10
Radim Šlechta

Konec Facebooku a Instagramu v Evropě? Firma Meta připouští možnost, že zde své služby přestane poskytovat

Konec Facebooku a Instagramu v Evropě? Firma Meta připouští možnost, že zde své služby přestane poskytovat
Zdroj: Meta/materiály pre médiá
NEWS FACEBOOK INSTAGRAM MARK ZUCKERBERG
Uložit Uložené

Společnost Meta uvádí, že v Evropě možná přestane poskytovat své služby, mezi které patří i Facebook nebo Instagram.

Společnost Meta možná přestane poskytovat své služby evropským uživatelům. Reaguje tak na restrikce Evropské komise, které zakazují přenos dat obyvatel EU za Atlantik. Společnost to uvedla ve svých podrobných záznamech o hospodaření, které předkládá americké komisi pro kontrolu cenných papírů. I s evropskými uživateli se společnosti na konci minulého roku příliš nedařilo. Zaznamenala rekordní pokles aktivních uživatelů za den.

Konec Facebooku i Instagramu v Evropě se možná brzy stane realitou. Mark Zuckerberg varoval před možným koncem působení společnosti v Evropě kvůli možné úpravě pravidel pro přenos dat na servery ve Spojených státech amerických. Soudní dvůr v létě 2020 označil dohodu mezi Evropou a Amerikou, podle které mohly firmy předávat osobní údaje o evropských uživatelích Spojeným státům, za neplatnou.

 

V současnosti se téma nadále projednává, avšak podle tiskového mluvčího Evropské komise vyžaduje řešení složitých otázek v oblasti národní bezpečnosti a ochrany soukromí čas. Pokud by se ale nepodařilo najít model, ve kterém by firmy mohly pokračovat v činnosti, pravděpodobně by přestaly Evropanům své služby poskytovat.

Doporučeno
Tihle lidé anonymně ukrývají peníze po celém Slovensku. Kdo stojí za profilem Cash Catch a proč je kritizují? Tihle lidé anonymně ukrývají peníze po celém Slovensku. Kdo stojí za profilem Cash Catch a proč je kritizují? 18. dubna 2024 8:00

K takovým firmám se řadí právě i Meta, která stojí za Facebookem a vlastní a provozuje také Instagram. Pokud by se na nové nebo stávající dohody nemohla spolehnout, je podle ní pravděpodobné, že by nemohla v rámci Evropy poskytovat řadu svých služeb, včetně těchto dvou platforem.

Metu trápí ztráta uživatelů

Ztráta evropských uživatelů by ale nebyla jediným problémem, se kterým by se společnost musela potýkat. Počet aktivních uživatelů za den (DAU) ji klesl ke konci loňského prosince na 1,929 miliardy oproti 1,930 miliardy v předchozím čtvrtletí. Na newyorské burze jí zároveň klesly akcie, a to až o 20 %.

Na vině je hned několik faktorů. Odliv uživatelů způsobuje podle Facebooku rostoucí popularita TikToku. Také změny v pravidlech ochrany osobních údajů společnosti Apple znamenají komplikovanější cílení reklam, což má za vinu nižší zisky společnosti.

Domů
Sdílet
Diskuse