Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
Refresher Česko
Otevřít v aplikaci Refresher
Stáhnout
X
28. února 2022 18:17
Čas čtení 1:07
Daniel Mikolášik TASR

Mírové jednání Ukrajina –Rusko. Podmínkou Putina je prý uznání Krymu a demilitarizace Ukrajiny

Mírové jednání Ukrajina –Rusko. Podmínkou Putina je prý uznání Krymu a demilitarizace Ukrajiny
Zdroj: TASR/AP
NEWS INVAZE NA UKRAJINĚ UKRAJINA VÁLKA NA UKRAJINĚ
Uložit Uložené

Rusko a Ukrajinu čeká ještě druhé kolo jednání.

Pondělní mírová jednání mezi Ruskem a Ukrajinou na ukrajinsko-běloruských hranicích skončila. Delegace obou stran se vrátí do svých hlavních měst k další konzultaci před tím, než se uskuteční druhé kolo jednání. TASR o tom informuje na základě zpráv televize Sky News a AFP.

„Delegace se vracejí do svých hlavních míst na konzultace a diskutovaly o možnosti brzy se setkat na druhém kole jednání,“ uvedl poradce ukrajinského prezidenta Mychajlo Podoľak, který se jednání účastnil.

Podoľa podle televize CNN zároveň uvedl, že obě „strany určily několik prioritních témat, u nichž byla naznačena určitá rozhodnutí“. Ruská strana také potvrdila ochotu pokračovat v jednáních. „Dohodli jsme se, že jednání budou pokračovat,“ uvedl šéf ruské delegace, poradce ruského prezidenta Vladimir Medinskij.

Vladimir Medinskij mierové rokovania medzi ruskou a ukrajinskou delegáciou
Zdroj: TASR/AP

Podmínkou pro konec bojů je podle Putina uznání Krymu a demilitarizace Ukrajiny

Ruský prezident Vladimir Putin uvedl v pondělí během telefonátu se svým francouzským protějškem Emmanuelem Macronem, že podmínkou pro skočení bojů na Ukrajině je uznání ruské svrchovanosti nad poloostrovem Krym.

Doporučeno
AllatRa a její Tvořivá společnost varují před ohnivou apokalypsou. Cílí na Česko a Slovensko AllatRa a její Tvořivá společnost varují před ohnivou apokalypsou. Cílí na Česko a Slovensko 15. února 2024 10:00

„Vladimir Putin uvedl, že dohoda je možná pouze tehdy, budou-li bezpodmínečně zohledněny legitimní bezpečnostní zájmy Ruska, včetně uznání ruské svrchovanosti nad Krymem, demilitarizace a denacifikace Ukrajiny a zajištění jejího neutrálního statusu,“ uvedl Kreml v prohlášení.

Putin
Zdroj: Maxim Blinov, Sputnik, Kremlin Pool/AP/TASR

Podle kanceláře francouzského prezidenta spolu lídři mluvili přibližně 90 minut a Macron během telefonátu zopakoval Putinovi požadavky mezinárodního společenství na zastavení ruské ofenzívy na Ukrajině.

Francouzský prezident dále vyzval Putina, aby ruská armáda zastavila útoky na civilní obyvatelstvo, aby se zachovala civilní infrastruktura na Ukrajině a byl zajištěn bezpečný přístup ke klíčovým silničním tepnám, zejména těm jižně od Kyjeva.

„Prezident Putin potvrdil svou ochotu zavázat se k těmto třem bodům,“ uvedla kancelář prezidenta Macrona v prohlášení. Podle televize CNN Macron po telefonátu s Putinem zavolal ukrajinskému prezidentovi Volodymyrovi Zelenskému.

Domů
Sdílet
Diskuse