Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
11. března 2022 20:18
Čas čtení 1:40
Tímea Krauszová

Grimes o Elonu Muskovi: Občas žije pod hranicí chudoby, nedopřeje si ani novou matraci

Grimes o Elonu Muskovi: Občas žije pod hranicí chudoby, nedopřeje si ani novou matraci
Zdroj: Theo Wargo/Getty Images
OSOBNOSTI ELON MUSK GRIMES
Uložit Uložené

Zpěvačka a matka dvou dětí jednoho z nejbohatších mužů na světě v rozhovoru řekla, že Musk nežije jako miliardář.

Hudebnice Grimes, která je matkou dvou dětí Elona Muska, chtěla v rozhovoru pro Vanity Fair uvést na míru představy lidí o luxusním životním stylu. Její slova si však už po několika hodinách od zveřejnění vysloužila vlnu ostré kritiky. Grimes mimo jiné řekla, že technologický magnát a jeden z nejbohatších mužů planety občas žije skoro jako na hranici chudoby, protože si prý nedopřeje ani novou matraci.

Doporučeno
Grimes a Elon Musk přivítali druhé dítě. Dcera dostala jméno Exa Dark Sideræl Grimes a Elon Musk přivítali druhé dítě. Dcera dostala jméno Exa Dark Sideræl 11. března 2022 10:27

Šetří i na drobnostech

Grimes se v rozhovoru do hloubky věnovala svému vztahu k penězům a bohatství. Zpěvačka prý prakticky „politicky konvertovala“: byla radikální levičářka a dnes je z ní kapitalistická demokratka, říká v rozhovoru. Ve snaze obhájit si to však pro Vanity Fair argumentovala tím, že i její partner Elon Musk – přestože šéfuje Tesle a SpaceX a že patří mezi nejbohatší lidi na světě – přistupuje k penězům opatrně a nerozhazuje je.

Říká, že vůbec nežije jako miliardář. Odmítl prý koupit třeba novou matraci, když se na její straně objevila díra. Namísto toho navrhl, že jí matraci vymění za jeho, aby ušetřil. Teprve později se shodli a dnes už mají matrace v pořádku. „Nežije jako miliardář. Občas žije pod hranicí chudoby. Až do takové míry, že jsem si řekla, jestli bychom nemohli žít v domě za 40 tisíc dolarů,“ argumentovala hudebnice.

Doporučeno
Kim Kardashian vzkázala ženám, ať „zvednou zadek a jdou pracovat“. Stala se terčem kritiky Kim Kardashian vzkázala ženám, ať „zvednou zadek a jdou pracovat“. Stala se terčem kritiky 11. března 2022 9:55

Tato její slova se nesetkala s pochopením a sociální sítě rychle zaplavily kritické komentáře. Hranici chudoby v první řadě stanovuje každá země a většinou je řeč o několika dolarech na den. Pro ilustraci, pro jednotlivce v USA to bylo 12 880 dolarů ročně v roce 2021, tedy kolem 35 dolarů denně (805 korun). Hranice příjmové chudoby v Česku v lednu 2022 byla podle ČSÚ 14 055 korun měsíčně pro jednotlivce.

Mnozí dokonce zpochybnili, zda Grimes rozumí slovu chudoba, protože ji přirovnala k životu v domě za 40 tisíc dolarů a k jedení arašídového másla každý den.

V USA v roce 2020 žilo pod hranicí chudoby skoro čtyřicet milionů lidí.

Kritika těchto privilegovaných vyjádření přichází jen necelé dva dny poté, co kritice čelila další celebrita. Kim Kardashian pobouřila svět svým netaktním vyjádřením o ženách, kterým se nedaří rozjet vzkvétající byznys. Poradila jim, aby „zvedly zadek a šly pracovat“. Ve videorozhovoru se svou sestrou a matkou řekla, že dře jako kůň a že lidem se podle ní nechce moc pracovat.

Domů
Sdílet
Diskuse