Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
15. března 2022 16:21
Čas čtení 1:18
Radim Šlechta

Volodymyr Zelenskyj a Molotovovy koktejly z Lega. Fanoušci stavebnice si je mohli koupit v omezené akci na podporu Ukrajiny

Volodymyr Zelenskyj a Molotovovy koktejly z Lega. Fanoušci stavebnice si je mohli koupit v omezené akci na podporu Ukrajiny
Zdroj: Citizen Brick, propagační materiál
NEWS VÁLKA NA UKRAJINĚ
Uložit Uložené

Společnost Citizen Brick podpořila Ukrajinu omezenou akcí. Lidé si mohli koupit Zelenského i zápalné lahve.

Způsobů, jak pomoci válkou zasažené Ukrajině, je mnoho. S jedním skutečně originálním přišla společnost Citizen Brick, která v rámci jednorázové akce prodala LEGO figurky prezidenta Volodymyra Zelenského a Molotovovy koktejly, které se v první vlně ukrajinské obrany staly ikonickými. Společnost prodala limitovanou edici figurek za 100 dolarů, zápalné lahve si lidé mohli pořídit za 10 dolarů. Všechny vybrané peníze šly na nákup lékařského zboží.

Doporučeno
Prapor Azov, hajlující bojovníci a očištění od radikálů. Jejich současný stav nemůžeme s minulostí porovnávat, tvrdí analytici Prapor Azov, hajlující bojovníci a očištění od radikálů. Jejich současný stav nemůžeme s minulostí porovnávat, tvrdí analytici 14. března 2022 9:30

Volodymyr Zelenskyj jako jedna z osobností, které nejvíc rezonují světem, dostala svou vlastní lego figurku. V ikonické zelené košili a válkou unaveným výrazem jej v rámci limitované série začala vyrábět společnost Citizen Brick. Její zákazníci si mohli omezené množství figurek koupit během akce 3. března.

„V souvislosti s válkou na Ukrajině jsme se rozhodli zasažené zemi pomoci. Během jednorázové akce budeme prodávat Molotovovy koktejly za 10 dolarů a minifigurku prezidenta Zelenského za 100 dolarů. Všechny vybrané peníze půjdou organizaci Direct Relief na nákup lékařského vybavení,“ píše společnost na Facebooku. Podle The Kyiv Independent společnost dohromady poslala na pomoc Ukrajině přes 16 tisíc amerických dolarů.

Společnost Citizen Brick se zabývá převážně výrobou speciálních součástek a minifigurek stavebnice LEGO, na které tiskne vlastní motivy a pomáhá tak nadšeným stavitelům budovat nové světy a sestavy, které společnost oficiálně neprodává.

Lego války nepodporuje

Na internetu se objevila také tvrzení, že za iniciativou stojí samotná společnost LEGO. Pravda je ale jinde. Legendární výrobce stavebnic totiž již v roce 2010 přestal vyrábět současnou vojenskou techniku. „Našim hlavním cílem je vyhnout se výrobě moderních zbraní a válečných zařízení, se kterými by se děti mohly setkat,“ psalo tehdy LEGO. „Naše dlouhodobá politika je nastavena tak, abychom nevyráběli žádné moderní zbraně ani sety, které obsahují v současnosti používaná armádní vozidla,“ napsal mluvčí společnosti v roce 2020 CNN.

Doporučeno
Mučili ho, bili a údajně i znásilnili. Videa moldavského tiktokera tančícího v ukrajinské uniformě válcují internet Mučili ho, bili a údajně i znásilnili. Videa moldavského tiktokera tančícího v ukrajinské uniformě válcují internet 17. července 2023 6:00

Společnost však obětem konfliktu pomohla přímým příspěvkem ve výši přibližně 16,5 milionů dolarů. Ty věnovala několika neziskovým organizacím, se kterými spolupracuje a mezi které patří například UNICEF. Peníze, které LEGO věnovalo obětem konfliktu šly převážně na financování humanitární pomoci pro ženy a děti v zasažené zemi.

Domů
Sdílet
Diskuse