Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
17. března 2022 16:15
Čas čtení 1:06
Adéla Ježková

Uprchlíci z Ukrajiny dostanou v Česku snáz pobytové oprávnění, zákon zrychleně schválil Senát

Uprchlíci z Ukrajiny dostanou v Česku snáz pobytové oprávnění, zákon zrychleně schválil Senát
Zdroj: TASR/AP
NEWS INVAZE NA UKRAJINĚ UKRAJINA
Uložit Uložené

Lidé prchající z Ukrajiny před ruskou agresí se dostanou rychleji k pobytovému oprávnění v Česku.

Senát ve čtvrtek zrychleně schválil vládní návrh zákon, který usnadní udělování pobytových oprávnění. Zákon, který má být účinný pravděpodobně počátkem příštího týdne do konce března příštího roku, musí ještě podepsat prezident Miloš Zeman. 

Uprchlíci budou moci pracovat budou bez pracovního povolení, s vízem dočasné ochrany budou totiž mít ohledně zaměstnání stejná práva jako cizinci s trvalým pobytem. Uprchlíci tak budou moci využít i nabídky rekvalifikace a poradenství. Ukrajinské děti zároveň budou moci začít navštěvovat dětské skupiny. 

Doporučeno
Rakušan: Domácnost, která ubytuje uprchlíka, by mohla od státu dostat příspěvek 3000 korun měsíčně Rakušan: Domácnost, která ubytuje uprchlíka, by mohla od státu dostat příspěvek 3000 korun měsíčně 16. března 2022 16:49

Uprchlíci budou mít také nárok na státem hrazené zdravotní pojištění, pokud nebudou mít příjmy ze zaměstnání. Schválena byla také finanční pomoc pět tisíc korun měsíčně po dobu nejvýše šesti měsíců.

Zákon je podle vlády nutný kvůli masivní migrační vlně z Ukrajiny, z níž už odešlo v souvislosti s ruskou invazí kolem tří milionů lidí. Do Česka jich podle ministra vnitra Víta Rakušana dorazilo aktuálně přibližně 260 tisíc. Podle Rakušana zároveň již není možné využívat pro ochranu uprchlíků nynější postupy. Pro další začlenění uprchlíků do systému dávek, na pracovní trh, vzdělávání, je pobytové oprávnění podmínkou.

Senát ve čtvrtek také schválil příspěvek ve výši 3 tisíce korun lidem, kteří ukrajinské uprchlíky ubytují u sebe doma. Jde o tři tisíce na jednu ubytovanou osobu, přičemž jedné domácnosti stát přispěje maximálně 9 tisíc korun.

Senátoři taktéž schválili vyslání až 650 českých vojáků na Slovensko, kde budou velet jednotce NATO, ve které budou například vojáci z USA, Polska či Německa.

Domů
Sdílet
Diskuse