Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
Refresher Česko
Otevřít v aplikaci Refresher
Stáhnout
X
23. března 2022 19:35
Čas čtení 1:16
Adéla Ježková

Nový animák Proměna od Pixaru je o menstruaci i pubertálních náladách. Někteří jej ale označují za „kontroverzní“

Nový animák Proměna od Pixaru je o menstruaci i pubertálních náladách. Někteří jej ale označují za „kontroverzní“
Zdroj: The Walt Disney Company
NEWS DISNEY FILM
Uložit Uložené

V českých kinech aktuálně běží nový animovaný film Proměna o dospívání. Nejen kvůli tomu si neoprávněně vysloužil nálepku „kontroverzní“.

Film Proměna, v originále Turning Red, pochází z dílny čínsko-kanadské režisérky Domee Shi, která režírovala také například krátký film Bao. Zatímco v Česku na něj diváci zatím chodí do kina, americkému publiku je snímek od začátku března k dispozici i na platformě Disney+.

Název filmu „Proměna“ je metaforou pro období dospívání. Snímek vypráví příběh Meilin Lee, třináctileté čínsko-kanadské dívky vyrůstající v Torontu na počátku roku 2000, která se jednoho dne probudí a zjistí, že se promění v kouzelnou pandu červenou, kdykoli se rozzlobí nebo je přecitlivělá.

Film vznikl na základě vlastních životních zkušeností režisérky Domee Shi v Torontu a jejího vztahu s příliš starostlivou matkou.

„Chtěla jsem se konkrétně zabývat tématem puberty – dívčí puberty, a tím okamžikem v životě, kdy jsem se z dokonalé malé dcerky své mámy stala zuřící hormonální bestií, která se s ní neustále hádala,“ řekla Shi pro CTV News.

Průkopnický film hned v několika oblastech

Film poukazuje na obtíže a trapné chvíle, které vznikají při přechodu z dětství do dospívání. Nechybí proto ani zmínky o menstruaci, sexualitě a dalších intimních tématech, které mohou v souvislosti s dětským filmem budit kontroverze. 

Doporučeno
KVÍZ: Znáš dobře filmy a seriály z vodního a vodáckého prostředí? KVÍZ: Znáš dobře filmy a seriály z vodního a vodáckého prostředí? 22. března 2024 8:00

Proměna není stereotypní disneyovka s asijskou tématikou. Nejsou v něm žádní fantastičtí draci a hlavní hrdina neumí kung-fu,“ popsala pro Teen Vogue Tabitha Yuen.

Podle odezvy od uživatelů na sociálních sítích jsou Meiliny strasti dospívajícím blízké – změny uvnitř i na těle, uctívání roztomilých „boy bandů“ a velký důraz na studijní úspěchy ze strany rodičů v asijské kultuře.

Kromě toho, že snímek zpracovává tabuizované téma dívčí puberty, je také prvním celovečerním filmem společnosti Pixar, který režírovala výhradně žena. Přičemž klíčový filmařský tým tvořily rovněž výhradně ženy. A také se jedná o první film, který se odehrává v Torontu a jehož hlavní hrdinkou je čínsko-kanadská dospívající dívka.

Domů
Sdílet
Diskuse